Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Firmy podnikající v kultuře mohou ode dneška žádat o podporu až 10 milionů korun

CZK
CZK
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Firmy podnikající v kultuře mohou ode dneška žádat o podporu z programu COVID kultura. Jeden žadatel může dostat až deset milionů korun. V tiskové zprávě to dnes uvedlo ministerstvo průmyslu, které výzvu připravilo spolu s ministerstvem kultury. O kompenzaci v souvislosti s koronavirem budou moci požádat firmy a neziskové subjekty pořádající kulturní akce. Žádosti mohou podávat do 30. června prostřednictvím portálu ministerstva průmyslu.

"O kompenzaci v souvislosti s koronavirem mohou požádat firmy a neziskové subjekty pořádající kulturní akce," uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Jde například o divadla, organizátory hudebních či tanečních festivalů, pořadatele cirkusů, hudební kluby či ticketingové společnosti. V programu je připraveno 800 milionů korun.

Podle Pavla Vinklera, ředitele odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání MPO, je ve výzvě nově zjednodušený výpočet dotace, který se odvíjí od dotace poskytnuté žadateli v rámci předchozí výzvy. "Nebude tedy nutné dokládat faktury a další doklady k žádosti. Tím se urychlí vyplacení peněz. Je ovšem nutné podotknout, že ještě čekáme na schválení výzvy Evropskou komisí a až následně budeme moci posílat peníze," uvedl.

Dnes spuštěná pomoc je součástí třetí výzvy dotačního programu COVID kultura, kterou vyhlásila MPO a MK počátkem února, nejprve pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). O jednorázovou podporu 60.000 korun mohou žádat jednotlivci v uměleckých a umělecko-technických profesích, na které nejvíce dopadla vládní opatření proti šíření koronaviru. Žádosti o příspěvek je možné podávat do 30. dubna.

Program COVID kultura vyhlásil dvě výzvy pro OSVČ a podnikatele v kultuře a bylo možné v něm žádat o podporu do konce loňského roku. Program rozdělil 900 milionů korun.

Témata:  Koronavirus COVID-19 program COVID Peníze

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.