Firmy podnikající v kultuře mohou ode dneška žádat o podporu až 10 milionů korun

Firmy podnikající v kultuře mohou ode dneška žádat o podporu z programu COVID kultura. Jeden žadatel může dostat až deset milionů korun. V tiskové zprávě to dnes uvedlo ministerstvo průmyslu, které výzvu připravilo spolu s ministerstvem kultury. O kompenzaci v souvislosti s koronavirem budou moci požádat firmy a neziskové subjekty pořádající kulturní akce. Žádosti mohou podávat do 30. června prostřednictvím portálu ministerstva průmyslu.

CZK
reklama

"O kompenzaci v souvislosti s koronavirem mohou požádat firmy a neziskové subjekty pořádající kulturní akce," uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Jde například o divadla, organizátory hudebních či tanečních festivalů, pořadatele cirkusů, hudební kluby či ticketingové společnosti. V programu je připraveno 800 milionů korun.

Podle Pavla Vinklera, ředitele odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání MPO, je ve výzvě nově zjednodušený výpočet dotace, který se odvíjí od dotace poskytnuté žadateli v rámci předchozí výzvy. "Nebude tedy nutné dokládat faktury a další doklady k žádosti. Tím se urychlí vyplacení peněz. Je ovšem nutné podotknout, že ještě čekáme na schválení výzvy Evropskou komisí a až následně budeme moci posílat peníze," uvedl.

Dnes spuštěná pomoc je součástí třetí výzvy dotačního programu COVID kultura, kterou vyhlásila MPO a MK počátkem února, nejprve pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). O jednorázovou podporu 60.000 korun mohou žádat jednotlivci v uměleckých a umělecko-technických profesích, na které nejvíce dopadla vládní opatření proti šíření koronaviru. Žádosti o příspěvek je možné podávat do 30. dubna.

Program COVID kultura vyhlásil dvě výzvy pro OSVČ a podnikatele v kultuře a bylo možné v něm žádat o podporu do konce loňského roku. Program rozdělil 900 milionů korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky