Firmy budou dvakrát denně informovat o zásobování ropou a palivy, uvedla Správa státních hmotných rezerv

Ropa proudí do České republiky ropovodem Družba podle Správy státních hmotných rezerv (SSHR) bez problémů. Komerční zásoby pohonných hmot jsou dostatečné. ČTK to dnes sdělil předseda SSHR Pavel Švagr. Doplnil, že dnes kvůli situaci na Ukrajině svolal Národní organizaci pro společný postup ve stavu ropné nouze (NESO), která sleduje dodávky ropy a ropných produktů do ČR a jsou v ní zastoupeny všechny velké firmy na trhu s pohonnými hmotami. Její členové budou dvakrát denně informovat o aktuální situaci v zásobování.

Ilustrační fotografie
reklama

U ropy a ropných produktů stanovuje Evropská komise státní zásoby, které musejí být na minimálně 90 dní spotřeby. SSHR už dříve uvedla, že nouzové rezervy ČR tuto kvótu převyšují o zhruba čtyři dny. Za současné situace není podle Švagra třeba do nich sahat.

"Už v roce 2019 jsme si vyzkoušeli, jak zvládnout měsíční výpadek ropovodu Družba. Uvolnili jsme nouzové zásoby ropy a řidiči na čerpacích stanicích ani český průmysl nic nepoznali. Zásobování fungovalo dál," dodal Švagr.

Polská skupina PKN Orlen, která je jediným vlastníkem tuzemského petrochemického holdingu Orlen Unipetrol a patří do ní síť čerpacích stanic Benzina postupně přejmenovávaných na Orlen dnes uvedla, že má zásoby ropy i produkce paliv na dostatečné úrovni k pokrytí současné poptávky.

"Zajištěny jsou také dodávky ropy, a to do všech rafinérií skupiny Orlen v Polsku, České republice a Litvě. Surovina je dodávána průběžně a v souladu s dlouhodobými a spotovými kontrakty," uvedlo dnes tiskové oddělení PKN Orlen. Doplnilo, že pokračuje maloobchodní i velkoobchodní prodej pohonných hmot a skupina je v souvislosti se situací na Ukrajině připravena na různé scénáře.

Analytici, které dnes ČTK oslovila, se shodli, že případný výpadek ropných dodávek by ČR byla schopna pokrýt, a to pomocí strategických zásob a dodávek z jiných zemí. Ropný trh je podle ekonomů v současné době dobře rozdělený a ztráta dodávek z Ruska by nebyla tak zásadní.

Cena severomořské ropy Brent ovšem roste, dnes poprvé od roku 2014 překročila 100 dolarů za barel. Trh tak podle analytiků zareagoval na rozhodnutí Ruska zaútočit na Ukrajinu. Vyšší ceny ropy se zřejmě promítnou do cen benzinu, v horizontu několika týdnů by lidé mohli za litr zaplatit přes 40 korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky