Firma MND zastavila přijímání nových odběratelů elektřiny

Hodonínská firma MND, která dodává elektřinu a plyn desetitisícům zákazníků, v reakci na situaci na trhu s energiemi a ukončení činnosti Bohemia Energy okamžitě pozastavila uzavírání smluv s novými zákazníky a aktivací ceníků s pevnou cenou. Důvodem je zajištění co nejvýhodnější dodávky plynu a elektřiny současným odběratelům, uvedla dnes firma v prohlášení na svém webu. Zároveň však urychlí převzetí více než 10.000 zákazníků od zkrachovalé Bohemia Energy, kteří již mají s MND uzavřenou smlouvu, aby nemuseli přecházet k dodavateli poslední instance, řekl ČTK vedoucí maloobchodní divize Lukáš Pokrupa.

Ilustrační fotografie
reklama

Nastalá situace je nepříjemná, ale věříme, že turbulentní situace na trhu zase přejde a naši nabídku budeme moci znovu v plné šíři obnovit," uvedla v prohlášení firma. Zákazníci, kteří jsou v procesu přechodu k MND, dostanou služby podle platné smlouvy. Prodejci nakupují elektřinu v předstihu na burze a mají podle smluv garantované ceny na určité období pro konkrétní objemy. MND tak mají zajištěný objem elektřiny pouze pro současné zákazníky. "Zároveň hledáme cestu a způsob, jak obsloužit co nejvíce zákazníků skupiny Bohemia Energy, a budeme o dalším postupu informovat. Firma usiluje o to, aby nabízela dlouhodobě udržitelné ceny," řekl Pokrupa.

Podle výroční zprávy za rok 2020 jsou MND na českém maloobchodním trhu v prodeji elektřiny sedmým největším dodavatelem a loni vzrostl počet zákazníků na 76.000. Firma s ním v Česku začala na přelomu let 2013 a 2014 a převzala portfolio zákazníků, kterým elektřinu dodávaly firmy Czech Coal a Elektrárna Chvaletice. Od té doby se počet zákazníků každoročně zvyšuje. Pátým největším dodavatelem je firma na trhu s plynem. Loni se počet zákazníků rozrostl o 4000 na 86.500. Hlavním byznysem je těžba ropy a plynu na jižní Moravě i v zahraničí a velkoobchod s plynem v Evropě. Firma, která patří do skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka, však rozjíždí i další projekty, které mají zajistit fungování firmy v budoucnosti.

Situace na trhu s energiemi je dramatická již týdny a ceny se výrazně zvyšují. Kvůli tomu dnes oznámila konec firma Bohemia Energy, což byl největší alternativní dodavatel energií na českém trhu, působil i na Slovensku. Zhruba milion zákazníků si tak musí v nadcházejících šesti měsících zajistit nového dodavatele a musí počítat s tím, že účet za elektřinu bude citelně vyšší.

Témata: energetika | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky