Fiala: Sociální smír je pro vládu zásadní, nejvíc mu škodí Středulova vyjádření

Sociální dialog je pro vládu zásadní, sdělil ČTK premiér Petr Fiala (ODS) k dnešní kritice ze strany odborů. Předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula jménem vedení organizace vládě vytkl, že s odbory nejedná o reformě penzí. Označil to za narušení sociálního dialogu. Fiala uvedl, že sociálnímu smíru a mezigenerační solidaritě nejvíce škodí právě podobná vyjádření předsedy ČMKOS. Později dnes odpoledne na twitteru Fiala uvedl, že v dubnu by mělo být jasné, kterou cestou se vláda vydá. Od výsledku komplikované debaty a změn, které "budou bolet", si slibuje řešení vedoucí ke snížení deficitu státního rozpočtu.

Petr Fiala (ODS)
reklama

"Nezměníme věk odchodu do důchodu tam, kde už je nastaven, to znamená, že do roku 2030 se postupně zvyšuje věk odchodu do důchodu až na hranici 65 let pro všechny," konstatoval premiér. Tématu se bude věnovat ve svém sobotním příspěvku na sociální síti Facebook.

Vedení ČMKOS žádá o projednání návrhů na změnu penzijního systému na březnové tripartitě. Odbory kritizují mimo jiné záměr zvyšovat důchodový věk. ČMKOS se staví i proti navrhovanému omezení mimořádné valorizace důchodů v červnu. Předáci mluví o narušení ústavnosti, a to kvůli případné retroaktivitě, principu očekávání či rovnému zacházení.

Fiala zopakoval, že ve veřejném prostoru se v souvislosti s reformou důchodů objevuje řada návrhů expertů či politických stran, které ale nejsou projednané. "Ve chvíli, kdy tento katalog nápadů koaličně projednáme, můžeme začít mluvit o prvním návrhu důchodové reformy," uvedl premiér.

Podle něj platí opakované veřejné deklarace, že důchodovou reformu nechce vláda protlačit silou, ale chce dosáhnout co nejširší shody s opozicí i sociálními partnery. "Tento závazek hodláme naplnit. Sociální dialog je pro naši vládu naprosto zásadní, což opakovaně prokazujeme na jednáních tripartity, rekordním navyšováním důchodů - v poměru k průměrné mzdě, ale i v absolutních číslech," uvedl premiér.

Dalším příkladem úsilí vlády o sociální dialog je podle Fialy činnost ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) v souvislosti s nedávnou stávkou v jihokorejské továrně na pneumatiky Nexen Tire u Žatce na Lounsku. Jurečka podle Fialy pomohl vyřešit stávku, se kterou si odboroví předáci nevěděli rady. "Sociálnímu dialogu, sociálnímu smíru a mezigenerační solidaritě nejvíce škodí právě podobná vyjádření předsedy ČMKOS," doplnil Fiala.

Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) ČTK napsal, že diskuse s tripartitou ohledně důchodů je zásadní. "Má ale smysl v momentu, kdy bude návrh reformy skutečně přeložen a bude shoda nad parametry reformy na úrovni vlády. Harmonogram přeložení návrhu pak řeší MPSV," doplnil.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky