Evropské akcie prudce padají, nejvíce ztrácejí banky

Evropské akcie zahájily týden masivním propadem, nejvíce ztrácejí banky a letecké společnosti, z nichž některé odepisují až 30 procent. Trh reaguje na obavy z hlubokých dopadů pandemie způsobené novým koronavirem, která se šíří Evropou. Situaci nezlepšila ani koordinovaná intervence předních centrálních bank světa.

Ilustrační fotografie
reklama

Panevropský akciový index STOXX 600 po okamžitém, více než čtyřprocentním propadu asi půl hodiny po zahájení odepisoval zhruba 8,2 procenta a nacházel se blízko 275 bodů. Index je teď nejníže minimálně za sedm let.

Trh vyhodnocuje také překvapivý krok americké centrální banky (Fed), která v neděli večer srazila hlavní úrokovou sazbu téměř na nulu a obnovila masivní program kvantitativního uvolňování. V jeho rámci začne za zhruba 700 miliard dolarů (16,6 bilionu Kč) nakupovat vybrané dluhopisy, aby maximálně podpořila finanční systém a dodala mu likviditu.

Akcie letecké společnosti easyJet odepisují asi 27 procent, zatímco společnost IAG, což je mateřský podnik British Airways, ztrácí 22 procent. Aerolinky Air France-KLM odepisují kolem 17 procent, pořadatel zájezdů TUI asi 28 procent.

Největší ztráty mají burzy v Madridu a Paříži. Španělsko a Francie totiž následují Itálii a prakticky se izolovaly od zbytku světa. Index madridské burzy IBEX ztrácí 7,8 procenta na 6112 bodů, index pařížské burzy CAC 40 odepisuje 7,6 procenta na 3806 bodů. Ve střední a východní Evropě je situace obdobná. Pražská burza podle indexu PX po zahájení odepisovala asi 6,2 procenta na 774,30 bodu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky