Evropské akcie kvůli obavám z nového viru výrazně klesly

Evropské akcie zahájily týden výrazným poklesem kvůli obavám z ekonomických dopadů nového typu koronaviru, který se šíří z Číny. Panevropský akciový index STOXX 600 klesl o 2,3 procenta na 414,07 bodu. Více než 97 procent akcií z indexu oslabilo.

Ilustrační fotografie
reklama

Největší propad utrpěli výrobci luxusního zboží, aerolinky a hotelové společnosti, kteří jsou silně závislí na poptávce z Číny. Kvůli vysoké závislosti na Číně se ale dostaly pod tlak rovněž akcie těžařských společností, uvedla agentura Reuters.

Index německých akcií DAX klesl o téměř tři procenta a francouzský index CAC zažil nejhorší den za čtyři měsíce, hlavně kvůli ztrátám luxusních firem LVMH, Christian Dior, Hermés a Kering. Z dalších výrobců luxusního zboží oslabily firmy Burberry, Moncler, Swatch a Richemont. Ve srovnání s vypuknutím onemocnění SARS v letech 2002 až 2003 upozorňují analytici firmy Bernstein, že tehdy se Číňané na globálním prodeji luxusního zboží podíleli dvěma procenty, loni to však již bylo 35 procent.

Dílčí index evropských turistických společností se propadl nejníže za téměř sedm týdnů. Z jednotlivých firem prudký pokles zaznamenaly akcie aerolinek Air France a Lufthansa, provozovatele okružních plaveb Carnival či hotelových skupin Accor a IHG.

Kvůli nákaze novým koronavirem už v Číně zemřelo 82 lidí, počet potvrzených případů nákazy celosvětově překročil 2800. Nový koronavirus se vedle Číny objevil rovněž v Thajsku, na Tchaj-wanu, v Japonsku, Jižní Koreji, ve Vietnamu, v Singapuru, Malajsii, Nepálu, v USA, ve Francii, v Kanadě a v Austrálii.

Akciové trhy v Číně a v řadě dalších asijských zemích jsou kvůli oslavám lunárního Nového roku uzavřeny.

Hlavní index japonských akcií Nikkei 225 se dnes nicméně propadl o 2,03 procenta na 23.343,51 bodu. Zaznamenal tak nejprudší pokles od 26. srpna a uzavřel na nejnižší úrovni od 8. ledna. Obavy z nového viru měly negativní dopad zejména na akcie podniků, které působí v cestovním ruchu.

Témata: ekonomika | akcie | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky