Elektřina zdraží i v roce 2020. Jak můžete ušetřit?

KOMENTÁŘ LUKÁŠE KOVANDY: Energetický regulační úřad potvrdil to, co bylo delší dobu zřejmé z tržního vývoje. Cena elektřiny pro domácnosti stoupne v roce 2020 ve výrazně menším rozsahu, než tomu bylo v roce letošním. Cena pro domácnosti s malou spotřebou elektrické energie vzroste podle propočtu ERÚ v rozsahu od dvou do čtyř procent, domácnosti, které prostřednictvím elektřiny vytápí si ale připlatí o sedm až osm procent více.

Ilustrační fotografie
reklama

Propočty ERÚ se ale týkají největších dodavatelů na trhu, společnosti ČEZ Distribuce, E.ON Distribuce a PREdistribuce. Někteří menší dodavatelé zdraží méně, jiní více. Záleží také na tom, jaká byla jejich dosavadní cenová politika a prostřednictvím jakého postupu zamýšlí získat větší tržní podíl. Pro konečného spotřebitele z toho plyne, že prozíravou změnou dodavatele elektrické energie je možné ušetřit. Odběratel však musí věnovat potřebné penzum času srovnávání jednotlivých nabídek a jejích podmínek.

Elektřina pro domácnosti v Česku momentálně zdražuje čtvrtým nejrychlejším tempem v EU. Podle aktuálních údajů Eurostatu vzrostla v letošním prvním pololetí cena elektřiny pro domácnosti v ČR meziročně o dvanáct procent. Výrazněji ve stejném období zdražovala v celé EU už pouze v Nizozemsku, na Kypru a v Litvě. Zdražování navíc bude pokračovat i v příštích letech, nejen v roce příštím, kdy v průměru cena vzroste o pět procent. Domácnostem se tak může vyplatit si cenu elektřiny u svého dodavatele zafixovat. Mezi Čechy v posledních měsících zřetelně roste zájem o fixované produkty.

V roce 2020 se cena elektřiny domácnostem zvýší ani ne polovičním tempem oproti letošku, tedy o zmíněných pět procent. Běžná domácnost tak v příštím roce za proud zaplatí o zhruba 500 korun víc. Hlouběji si ovšem do kapsy sáhnou ti, kteří elektřinou ohřívají vodu nebo topí. Není divu, že dodavatelé elektřiny domácnostem nyní zaznamenávají rostoucí zájem právě o zafixované produkty.

Zafixovaný produkt zbavuje nejčastěji na jeden až roky odběratele možnosti měnit dodavatele, cena je však zato pevná, neměnná. O to větší pak může být ovšem její nárůst, jakmile fixace skončí a odběratel čelí třeba i skokovému zdražení elektřiny. Takovému, jež nastane coby kompenzace zdražení, k němuž po dobu fixace na trhu mezitím došlo. V zásadě lze říci, že zdražení elektřiny nakonec neunikne nikdo, lze jej však vhodnou fixací alespoň oddálit, a přechodně tak ušetřit.

Pokud bude některý z dodavatelů nabízet fixaci na dobu delší tří let, je třeba být na pozoru. Nejde totiž zjevně o férovou nabídku. V horizontu více než tří let je také třeba počítat s citelnějším ochlazením tuzemské ekonomiky. Část analytiků je přesvědčena, že ve Spojených státech v příštím roce udeří ekonomická recese. Ta by se zpožděním jednoho či dvou let mohla vyvolat závažné ekonomické zpomalení také v Evropě a České republice. Vlivem tohoto zpomalení by načas ochabla poptávka po elektřině, což by alespoň přechodně vedlo k její cenové stagnaci či dokonce poklesu. A to navzdory postupnému odstavování uhelných a zejména jaderných elektráren v Německu a dalšímu růstu cen emisních povolenek. Právě zdražování povolenek představuje klíčovou příčinu současného zdražování takzvané silové elektřiny, od jejíž ceny se odvíjí cena elektřiny domácnostem.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky