Ekonomové: Světová ekonomika už je v recesi

Světová ekonomika už je vlivem pandemie způsobené novým koronavirem v recesi. Myslí si to 31 z celkových 41 ekonomů, mezi nimiž si tento týden udělala v Evropě a ve Spojených státech anketu agentura Reuters. Experti čekají, že tempo růstu světové ekonomiky letos zvolní na 1,6 procenta. Loni růst podle předběžných údajů činil 2,9 procenta.

Ilustrační fotografie
reklama

V lednu, tedy ještě před současnými problémy s koronavirem, vyšla z obdobné ankety hodnota globálního růstu o 3,1 procenta. Při tom nynějším dotazování uváděli ekonomové pro hrubý domácí produkt (HDP) světa hodnoty od minus dvě procenta do plus 2,7 procenta.

Navzdory největším opatřením od světové finanční krize, která učinily centrální banky v Evropě, Severní i Jižní Americe, Asii i v Austrálii, pandemie rozvířila finanční trhy. Panika se projevuje na akciových trzích, u dluhopisů i na cenách komodit. Ekonomové v uplynulém měsíci opakovaně snižovali své prognózy a přikláněli se k názoru, že velké ekonomiky čeká recese.

"Minulý týden jsme došli k závěru, že COVID-19 způsobí světovou recesi," uvedl hlavní ekonom banky JPMorgan Bruce Kasman. "Už není pochyb o tom, že nejdelší zaznamenaný hospodářský rozmach ve světě skončí v tomto čtvrtletí. Klíčovým tématem je odhadnout hloubku a délku recese letošního roku," dodal.

"Ekonomové se vlivem zpráv o koronaviru 'předhánějí v prognózách' a opakovaně je snižují," konstatoval ekonom Ethan Harris z finančního ústavu Bank of America. Ze tří největších hospodářských bloků zaznamená pokles evropská i americká ekonomika, zatímco růst té čínské se sníží na pouhých 1,5 procenta, dodal.

"Naše první zpráva o dopadu viru se nazývala 'špatný či horší', nyní jsme ho upravili na 'opravdu špatný, nebo mnohem horší'. Teď očekáváme, že COVID-19 způsobí celosvětovou recesi podobného rozsahu jako ty v letech 1982 a 2009," uzavřel Harris.

"Jak nabírá koronavirus na síle, světová ekonomika je čím dál více narušena. Letos očekáváme růst globální ekonomiky o 1,25 procenta. Recese nebude tak vážná jako ty z let 1981-1982 a 2008-2009, ale horší než mírné recese v letech 1991 a 2001," uvedl výzkumný tým ekonomů banky Goldman Sachs. Ten nyní předpovídá recesi v Evropě, Japonsku, Kanadě a patrně i ve Spojených státech.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky