Ekonomika EU se ve druhém čtvrtletí vymanila z recese, potvrdil Eurostat

Ekonomika Evropské unie se ve druhém čtvrtletí vrátila k růstu, a vymanila se tak z dvojité recese, kterou způsobila pandemie nemoci covid-19. Hrubý domácí produkt (HDP) EU se proti předchozím třem měsícům zvýšil o 1,9 procenta, oznámil dnes evropský statistický úřad Eurostat. Potvrdil tak předběžný údaj z konce minulého měsíce.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

V prvním čtvrtletí ekonomika EU klesla o 0,1 procenta po snížení o 0,4 procenta v posledních třech měsících loňského roku. Po silném oživení v loňském třetím kvartálu se tak unijní ekonomika vrátila do recese, která se obvykle definuje jako minimálně dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

V meziročním srovnání se HDP zvýšil ve druhém čtvrtletí o 13,2 procenta. V předchozím čtvrtletí naopak klesl o 1,3 procenta.

V samotné eurozóně se HDP zvýšil o dvě procenta po poklesu o 0,3 procenta v prvním čtvrtletí, což je také v souladu s předběžným údajem. V meziročním srovnání ekonomika zemí platících eurem stoupla o 13,6 procenta po poklesu o 1,3 procenta na počátku roku.

Nejsilnější mezičtvrtletní hospodářský růst podle zatím dostupných údajů vykázalo Portugalsko, kde se HDP zvýšil o 4,9 procenta. O více než čtyři procenta rostla také ekonomika Rakouska. Nejslabší byl růst na Kypru, kde činil 0,2 procenta. V České republice se HDP zvýšil o 0,6 procenta.

Mezinárodní měnový fond (MMF) minulý měsíc zlepšil odhad letošního růstu ekonomiky eurozóny na 4,6 procenta z dříve předpokládaných 4,4 procenta. Loni se podle MMF ekonomika zemí používajících euro kvůli pandemii propadla o 6,5 procenta.

Eurostat dnes také oznámil, že počet zaměstnaných v eurozóně ve druhém čtvrtletí vzrostl proti předchozím třem měsícům o půl procenta. V celé EU byl pak vyšší o 0,6 procenta. V prvních třech měsících zaměstnanost v obou regionech klesla o 0,2 procenta. Meziročně se pak zaměstnanost v zemích platících eurem i celé unie zvýšila o 1,8 procenta.

Témata: ekonomika | EU | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky