Egypt má přebytek elektřiny. Chce ji prodávat do Evropy a Afriky

Egypt začal jednat o možnosti prodeje elektřiny do Evropy a Afriky. Chce tak využít výhody, kterou mu dává jeho postavení producenta levné obnovitelné energie, a stát se regionálním vývozním centrem. Řekl to agentuře Bloomberg šéf státního fondu bohatství Ajmán Soliman.

Ilustrační fotografie
reklama

Egypt má přebytek elektřiny. Za možné zákazníky považuje země "hladové po elektřině" na severu Afriky. Do Evropy by pak mohl dodávat prostřednictvím podmořského kabelu na Kypr a do Řecka.

Vývoz elektřiny by mohl být pro Egypt lukrativní. Kapacita produkce elektřiny v zemi je zhruba o pětinu vyšší, než kolik potřebuje. Hlavními zdroji elektřiny jsou paroplynové a vodní elektrárny, zvyšuje však také využití dalších zdrojů. Zhruba 8,6 procenta elektřiny pochází z obnovitelných zdrojů a cílem je do roku 2022 tento podíl zvýšit na 20 procent a do roku 2035 více než zdvojnásobit.

Ještě v roce 2013 nebyl Egypt schopen uspokojit domácí poptávku po elektřině. V posledních letech postavil tři elektrárny spolu s firmou Siemens, solární park na jihu za čtyři miliardy USD (90 miliard Kč), který patří k největším na světě, a větrnou elektrárnu. Země také podepsala v roce 2017 dohodu s Ruskem o výstavbě první jaderné elektrárny v severní Africe za 30 miliard USD o kapacitě 4,8 GW.

Loni také Egypt uzavřel s Řeckem a Kyprem dohodu o výstavbě spojovacího vedení mezi Evropou a Afrikou. V první fázi by náklady na výstavbu vedení mezi Egyptem, Kyprem a Řeckem mělo stát 2,5 miliardy eur (66,2 miliardy Kč). Do provozu má být uvedené do prosince 2023 s počáteční kapacitou přenosu 1000 megawattů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky