Důvěra v českou ekonomiku poprvé od loňského března klesla pod 90 bodů

Důvěra v českou ekonomiku se v říjnu mírně snížila o 0,3 bodu na hodnotu 89,8 bodu. Pod 90 bodů se takzvaný souhrnný indikátor důvěry dostal poprvé od loňského března. Snižuje se již pět měsíců v řadě. V říjnu ale pokles výrazně zpomalil, v září činil čtyři body. Důvěra klesla u podnikatelů i spotřebitelů. V případě spotřebitelů prohloubila své minimum od počátku zjišťování v lednu 2003. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Ilustrační fotografie
reklama

Důvěra podnikatelů v říjnu klesla o 0,2 bodu na 93,4 bodu, důvěra spotřebitelů o 0,8 bodu na 71,9 bodu. "Nejvyšší v historii jsou obavy domácností ze zhoršení jejich vlastní finanční situace. Velké obavy také panují z vývoje celkové hospodářské situace a ze zvyšování nezaměstnanosti. Naopak pozitivně lze vnímat klesající obavy z dalšího růstu cen," sdělila Silvie Vyplašilová z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Důvěra podnikatelů v průmyslu se snížila o více než dva body na 91,4 bodu a ve stavebnictví o více než bod na 110,2 bodu. V případě průmyslu byla nižší naposledy loni v říjnu, v případě stavebnictví loni v lednu. "Velká nejistota ohledně budoucího vývoje, nedostatek materiálu, zhoršující se poptávka a vysoké ceny. To jsou v posledních měsících čtyři základní faktory zásadně ovlivňující vývoj důvěry podnikatelů v průmyslu," uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

Naopak důvěra podnikatelů v obchodě se po čtyřech měsících poklesu zvýšila o 6,6 bodu na hodnotu 99,3 bodu. Dostala se tak na úroveň z letošního června. Také důvěra podnikatelů ve službách rostla, a to mírně o necelý bod na 92,9 bodu.

V meziročním srovnání je důvěra v českou ekonomiku v letošním říjnu nižší ve všech kategoriích s výjimkou podnikatelů v průmyslu. U nich byla před rokem pod 88 body. Naopak nejvýraznější pokles - téměř 30 bodů - je ve spotřebitelské důvěře, která měla loni v říjnu hodnotu 101,3 bodu. Celkový indikátor důvěry se meziročně snížil o 6,2 bodu.

Témata: ekonomika | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky