Důvěra v českou ekonomiku klesla. Lidé se bojí krize, očekávají zhoršení finanční situace

KOMENTÁŘ LUKÁŠE KOVANDY: Důvěra v českou ekonomiku v listopadu opět poklesla, byť mírněji než v říjnu. Je tak nejnižší za celé období od července 2014. Nálada spotřebitelů se propadla nejníže od října 2014. Dále poklesl také sentiment v podnikatelské sféře, který je nejhorší dokonce od května 2014.

Ilustrační fotografie
reklama

Zhoršování klíčových konjunkturálních ukazatelů, jehož jsme v posledních měsících svědky, zřetelně dokládá sestupnou fázi národohospodářského cyklu. Nepříjemnou novinku představuje skutečnost, že poprvé od zmíněného října 2014 čeká větší počet oslavených spotřebitelů v následujících měsících zhoršení své situace, než kolik jich očekává zlepšení. Mezi podnikateli v průmyslu tento nepříznivý stav, kdy jich více čeká zhoršení než zlepšení, trvá už od letošního května. Je tedy zřejmé, že zhoršování nálady se postupně v ekonomice šíří.

Roste zejména obava spotřebitelů ze zhoršení vlastní finanční situace, obava z nezaměstnanosti a inflace se ovšem v porovnání s říjnem nezvýšila. To svědčí o tom, že spotřebitelé jsou pod stále silnějším tlakem různých nepříznivých zpráv o ekonomické situaci u nás i ve světě, které slyší například z médií. Média referují třeba o zhoršování podmínek v tuzemském průmyslu, na který doléhá růst protekcionismu ve světě a související zpomalování čínské či německé ekonomiky.

Průmyslníci vyhlížejí pro příští tři měsíce pokles výroby a také zaměstnanosti. Investice budou příští rok podle jejich předpokladu nepatrně nižší než letos. Kromě průmyslu se zhoršuje nálada také podnikatelům ve stavebnictví a ve službách, naopak roste podnikatelům v obchodě. Stavebnictví se však navzdory zhoršení nálady stále poměrně daří, spíše se jedná o korekci než změnu trendu. Podnikatelé v obchodě těží z určité stabilizace v prostředí mezinárodního obchodu, k níž vedou signály o možné dílčí obchodní dohodě Spojených státu a Číny.

Do dalších měsíců je však třeba počítat převážně s dalším poklesem celkově důvěry v českou ekonomiku. Pokles bude odrážet postupující sestupný trend zmíněného národohospodářského cyklu tuzemské ekonomiky.  

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky