Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny se v únoru snížila

Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny se v únoru poprvé za čtyři měsíčně snížila kvůli obavám z toho, že se Číně nepodaří zabránit šíření nového koronaviru. Vyplývá to z výsledků průzkumu, které dnes zveřejnila společnost Sentix.

Ilustrační fotografie
reklama

Index důvěry investorů v únoru klesl na 5,2 bodu z lednových 7,6 bodu. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali pokles na 4,1 bodu. Dílčí index ekonomických očekávání klesl na 6,5 bodu z lednových 9,8 bodu.

Mírný pokles odráží názor investorů, že ekonomické škody způsobené novým typem koronaviru se omezují převážně na Čínu, uvedl šéf Sentixu Manfred Hübner. Globální ekonomiku nyní podle něj stimuluje americké hospodářství.

"Epidemie koronaviru a následná drastická opatření čínské vlády vrhají stín na ekonomický výhled," konstatoval dále Hübner. "Dopad je zatím naštěstí minimální," dodal.

"S ohledem na výrazné poklesy v čínských hospodářských statistikách je jasné, že negativní dopad bude patrně mnohem větší, pokud se v nadcházejících dnech neukáže, že se šíření koronaviru zamezilo," uvedl Hübner.

Zatímco důvěra investorů v ekonomiky eurozóny a Asie poklesla, ve Spojených státech, největší světové ekonomice, index v únoru stoupl na 20,3 bodu z lednových 15,9 bodu. Dosáhl tak největší hodnoty od listopadu 2018.

Společnost Sentix se při průzkumu dotazovala 1086 investorů mezi 6. a 8. únorem.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky