Dopravci s vozy na elektřinu nebudou muset platit poplatky za obnovitelné zdroje

Dopravci, kteří jezdí s vozy na elektřinu, budou osvobozeni od poplatků z obnovitelných zdrojů energie (POZE). Dopravní podniky a železniční dopravci tak v součtu ušetří zhruba až 900 milionů korun. Vyplývá to z novely zákona o podporovaných zdrojích energie, kterou minulý týden schválila Sněmovna. Upozornilo na to dnes Sdružení dopravních podniků ČR. Vozy na elektrickou trakci, tedy vlaky, tramvaje nebo trolejbusy, přepraví v ČR kolem 70 procent cestujících.

Ilustrační fotografie
reklama

Dosud byli provozovatelé vozidel na elektrickou trakci povinni platit poplatky z obnovitelných zdrojů. To bylo podle provozovatelů mimo jiné v rozporu se závazkem státu na snižování emisí oxidu uhličitého. "Pro dopravní podniky to znamenalo, že provoz ekologicky čistých vozů byl de facto znevýhodňován oproti užívání autobusů se spalovacím motorem. Jestliže má stát na jedné straně zájem na snižování ekologické zátěže, v poslední době zejména produkce oxidu uhličitého, bylo finanční zatížení vozidel na elektřinu nelogické,“ řekl předseda sdružení Tomáš Pelikán.

Sdružení se na pozměňovacím návrhu zákona podílelo společně s železničními dopravci. Inspirací jim bylo například Německo. Změna bude platná pro všechny dopravní podniky v zemi.

Podle dopravců plynulo do státní pokladny za poplatky POZE od všech dopravců kolem 900 milionů korun ročně, z toho dopravní podniky zaplatily asi 300 milionů korun. "Dopravní podniky a České dráhy jsou ale financovány z veřejných rozpočtů, takže šlo pouze o přelévání peněz z jedné kapsy státní kasy do druhé,“ vysvětlil výkonný ředitel sdružení dopravních podniků Martin Chval.

V souhrnu za všechny dopravní podniky tvoří dopravní výkon elektrických trakcí více než polovinu vozových kilometrů, v některých městech i více.

Témata: mhd | Tramvaje | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky