Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chladné počasí pole se zeleninou zatím nepoškodilo, úroda není ohrožena

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Nezvykle chladné jarní počasí porosty rané zeleniny na tuzemských polích zatím nepoškodilo a na úrodu by nemělo mít zásadní vliv. Nízké teploty ale mohou zpozdit sklizeň některých druhů zeleniny. ČTK to dnes řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka, podle kterého sklizeň první polní zeleniny čeští pěstitelé zahájili minulý týden a výpěstky už míří na pulty obchodů.

"Většina nejranější zeleniny je kryta netkanou textilií a tam nám mrazy do minus tří stupňů problémy moc nedělají, pouze zpozdí vegetaci. Jediná plodina, která je nyní trošku ohrožena, jsou nejranější výsadby celeru, ale těch není moc," uvedl Hanka. U některých druhů zeleniny pěstitelé už kvůli chladnému začátku jara hlásí desetidenní zpoždění, v případě raných brambor činí prodleva 14 dní. U brambor lze ale zpoždění vegetace při příznivém vývoji počasí ještě dohnat, podotkl Hanka.

Zelináři minulý týden zahájili na polích sklizeň lahůdkové cibulky, pažitky, ředkviček a chřestu. Z krytých ploch sklízejí saláty. V dalších týdnech se podle Hanky budou přidávat další druhy, například kedlubny, špenát či saláty. "Po skutečně dlouhé zimě můžeme našim zákazníkům konečně nabídnout čerstvě sklizenou českou zeleninu," řekl Hanka.

Zelenina se v Česku pěstuje bezmála na 11.000 hektarech. Mezi nejoblíbenější patří kromě celoročně pěstovaných skleníkových rajčat a okurek právě jarní druhy zeleniny. Tržní produkce zeleniny v ČR loni podle předběžných odhadů Českého statistického úřadu mírně klesla na 230.835 tun z 232.082 tun v roce 2019. Loňská sklizeň zeleniny v Česku podle Hanky patřila k průměrným až slabě podprůměrným.

Z pohledu zemědělství je loňský rok sice označován za srážkově a teplotně příznivý, zelinářům ale podle Hanky přinesl významné rozdíly mezi jednotlivými lokalitami a také mezi druhy zeleniny. Zelenině neprospělo už suché jaro. "Chladnější průběh léta se srážkami zpomalil vývoj a růst zeleniny a zapříčinil silný infekční tlak houbových chorob. Deštivý podzim negativně ovlivnil i kvalitu skladované produkce, své udělali i hraboši přemnožení v porostech kořenové zeleniny," dodal Hanka.

Kvůli preventivním opatřením souvisejícím s pandemií koronaviru měli letos tuzemští farmáři omezené možnosti prodávat vypěstovanou zeleninu do restaurací a na farmářské trhy, které začínají být postupně organizovány až nyní. Některé samosprávy pořadatelům poskytnou dotace. Například Olomoucký kraj letos podpoří pořádání farmářských trhů v regionu i regionální značky z produkce místních výrobců. Podle rozhodnutí krajských radních, které dnes projednalo krajské zastupitelstvo, půjde na oba dotační tituly 650.000 korun.

"Farmářské trhy jsou skvělým způsobem, jak propojit farmáře a jejich zákazníky. Důležitá je regionální produkce potravin, což mimo jiné souvisí i se zaměstnaností. Proto je pro Olomoucký kraj podpora farmářských trhů důležitá," komentoval dotace náměstek hejtmana Olomouckého kraje Jan Šafařík (Spojenci – Koalice pro Olomoucký kraj).

Témata:  Zelenina zemědělství

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

15. dubna 2024 11:26

Počasí přinese prudké ochlazení. Místy bude sněžit

V noci přejde přes naše území k východu studená fronta. Za ní k nám kolem tlakové níže nad Pobaltím bude proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Americký dolar USD, ilustrační fotografie

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.