ČEZ mění výplatní poměr dividend, nově bude 60 až 80 procent

Energetická skupina ČEZ mění dividendovou politiku. Výplatní poměr dosud činil 80 až 100 procent z očištěného čistého zisku, nově to bude 60 až 80 procent. Důvodem je mimo jiná dlouhodobá udržitelnost, ale i nutné investice související s obměnou výrobního portfolia, do čehož musí ČEZ investovat v následujících letech stovky miliard. Na tiskové konferenci to dnes řekl předseda představenstva ČEZ Daniel Beneš.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle Beneše činí průměr výplatního poměru na energetickém trhu právě 60 procent. "Myslíme si, že by dlouhodobá dividendová politika měla být udržitelná," řekl Beneš. Úprava výplatního poměru odráží podle něj také nutnost plnit cíle strategie Vize 2030 - Čistá energie zítřka, ČEZ tak musí masivně investovat do obnovy jeho výrobních zařízení. "Vše, co vyděláme, nemůžeme vyplatit," uvedl Beneš.

ČEZ v letošním roce plánuje například navýšení ročních investic do distribučních sítí v souvislosti s přípravou distribuční sítě pro růst obnovitelných zdrojů (OZE) a elektromobility o více než jednu miliardu na 14,5 miliardy korun. ČEZ buduje také infrastrukturu pro elektromobilitu, chce zčtyřnásobit dobíjecí výkon a provozovat minimálně 800 dobíjecích stanic do roku 2025.

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2021 dosáhl 9,9 miliardy Kč, meziročně o 81 procenta více. Po očištění o mimořádné vlivy naopak klesl meziročně o tři procenta na 22,3 miliardy korun. Představenstvo firmy navrhne valné hromadě vyplatit za loňský rok dividendu 44 Kč na akcii. Vyplývá to z hospodářských údajů, které dnes firma zveřejnila na svém webu.

K výraznému meziročnímu nárůstu čistého zisku skupiny ČEZ přispěla hlavně nižší tvorba opravných položek k dlouhodobým aktivům v zahraničí. Negativně na meziroční srovnání naopak působilo zrychlení odpisů kvůli zhoršení tržních a regulatorních podmínek pro dlouhodobý provoz uhelných elektráren.

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) za rok 2021 oproti předchozímu roku klesl o 1,5 miliardy na 63,2 miliardy Kč. O sedm procent na 227,8 miliardy Kč vzrostly provozní výnosy firmy. Čistý dluh skupiny ČEZ klesl v roce 2021 téměř o 33 miliard korun.

Témata: čez | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky