Český průmysl má problémy. Plnou silou na něj dopadl útlum v Německu

Na český průmysl dopadl v listopadu plnou silou útlum průmyslové výroby a objednávek v západní Evropě a především v Německu, shodli se analytici oslovení ČTK. Za celý rok 2019 očekávají jeho stagnaci, letošek bude záležet na vývoji situace ve světě. Průmysl v ČR podle dnešních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) loni v listopadu zrychlil meziroční pokles na 5,7 procenta z říjnových tří procent. Po očištění o počet pracovních dní byla průmyslová produkce meziročně nižší o 3,2 procenta.

Ilustrační fotografie
reklama

"Propad průmyslové produkce je v souladu s předstihovými indikátory a naznačuje, že odolnost českých firem vůči protivětrům ze zahraničí ochabuje," řekl analytik UniCredit Bank Jiří Pour. Německý průmysl v listopadu po očištění o pracovní dny meziročně klesl již třináctý měsíc v řadě, takže tento tlak ze strany klíčového obchodního partnera podle něj nemohly české firmy nepocítit. Klesající nové zakázky naznačují, že průmyslu se nebude dařit ani v dalších měsících, dodal.

"Klesající meziroční dynamiku tuzemského průmyslu pozorujeme již čtvrtý měsíc v řadě, jeho listopadový pokles byl však silnější, než se předpokládalo," upozornil analytik ING Bank Jakub Seidler. K meziroční změně průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení (pokles o 28,8 procenta), výroba strojů a zařízení (pokles o 7,6 procenta) a výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (pokles o tři procenta).

Český průmysl v listopadu již nepodržel tradiční ekonomický tahoun v podobě výroby automobilů, uvedl analytik Raiffeisenbank Vít Hradil. Ani výhled do blízké budoucnosti není podle něj zatím zcela růžový, když nové zakázky v listopadu poklesly o téměř tři procenta. Čeští průmyslníci teď budou s napětím sledovat, kterým směrem se dále vydá německá ekonomika, ze které v poslední době chodí rozporuplné signály, podotkl.

Rovněž analytik Komerční banky Michal Brožka počítá s tím, že slabost českého průmyslu bude v nejbližších měsících pokračovat. Ale s tím, jak se snižují zahraniční nejistoty, by se aktivita v průmyslu mohla v horizontu půl roku začít zlepšovat. "Zatímco začátek minulého roku se vyvíjel v českém průmyslu ještě relativně příznivě, ve druhé půlce šel dolů a v průměru za celý rok 2019 byl jeho růst prakticky nulový. A s nulovým růstem průmyslu ČR počítáme i pro letošek," odhadl.

Za celý rok 2019 vykáže tuzemský průmysl fakticky stagnaci výroby, případný celoroční růst může dosáhnou zhruba jednu desetinu procenta, doplnil analytik Generali Investments Radomír Jáč. Pro rok 2020 bude podle něj klíčový vývoj ve světové ekonomice, zejména u obchodních vztahů na ose USA - Čína a po brexitu též vyjednávání o nastavení dohod mezi Spojeným královstvím a EU.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky