České restaurace zdražují. Pod 100 korun už se v nich nenajíte

Každý, kdo se občas zajde najíst do restaurace, si nejspíš všiml, že ceny pokrmů na jídelních lístcích neustále rostou. A netýká se to pouze specialit, ale také obědů. Podle Igora Třeslína, ředitele společnosti Storyous, která do českých restaurací dodává pokladní systémy, se dnes pod sto korun v Česku už prakticky nenaobědváte.

Ilustrační fotografie
reklama

Na vině je v první řadě rostoucí cena potravin – podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu je ovoce meziročně dražší téměř o 40 procent, vepřové zdražilo o více než čtvrtinu a cena brambor stoupla o bezmála 17 procent. “Celkově ceny v živočišné výrobě oproti loňsku vzrostly o 5 procent a to se pochopitelně podepisuje na rostoucích cenách jídel v restauracích,” vypočítává Třeslín ze společnosti Storyous, která zpracovává desetinu obratu v českém gastru.

Jídlo je po bydlení druhou největší položkou

Přestože jsou potraviny v Česku páté nejlevnější ze všech zemí Evropské unie, po bydlení je u nás jídlo druhou největší výdajovou položkou, zjistil průzkum projektu Evropa v datech. Podle analytiků průměrný Čech za rok projí a propije 54 100 korun a to představuje mnohem vyšší podíl z příjmu než v jiných státech EU. Češi v průměru za nákupy potravin do domácnosti ročně utratí 35 100 korun, přes patnáct tisíc ročně nechají v restauracích a za necelé čtyři tisíce nakoupí nealkoholické nápoje. Dohromady to představuje zhruba 14,5 procenta spotřebních výdajů, což je asi o polovinu víc, než za jídlo utratí Britové, a to i přesto, že jsou potraviny v Británii dražší než u nás.

Roste cena potravin, energií a práce

Také v Česku se ale cena jídel neustále zvyšuje, jak je patrné z dat společnosti Storyous. “Není to ale jen o rostoucí ceně potravin. V posledních pár letech významně zdražily také nájmy, energie a pochopitelně také práce. A to vše se podepisuje na tom, kolik jídlo v restauracích ve finále stojí,” vysvětluje Třeslín a dodává, že v nejbližší době se určitě nedá očekávat, že by zlevnila, přestože podle statistiků u některých potravin, např. hovězího nebo drůbežího masa, cena meziročně naopak mírně klesla.

Nejdražší obědy jsou v Praze a Brně

Vzrůstající cenu obědů dokládají také údaje stravenkové společnosti Edenred, podle níž jsou obědy oproti loňsku v průměru dražší o 6,50 korun a jejich průměrná cena je tedy 124,50 korun. Obědy nejvíce zdražují v Ústí nad Labem (+7,8 procenta), Plzni a v Karlových Varech (+7,1 procenta). “Naposledy jsme cenu zvedali v březnu letošního roku, a to zhruba o 5 procent. Oběd bez polévky u nás v současné době vyjde na 115–130 korun. Začátkem příštího roku se ale opět chystáme zdražit, znovu asi o 5 procent,” říká spolumajitel plzeňského Buffalo Burger Baru Michael Schmid. Podle dat stravenkové společnosti za obědy nejvíce utratí v Praze a v Brně – v metropoli zákazníci zaplatí 139,40 koruny a o 9 korun méně stojí oběd v Brně.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky