Česká ekonomika ve 2. čtvrtletí rekordně klesla

Česká ekonomika v letošním druhém čtvrtletí klesla meziročně o 10,7 procenta a mezičtvrtletně o 8,4 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu hrubého domácího produktu (HDP), který dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Ilustrační fotografie
reklama

HDP se tak propadl nejvíce v historii samostatné České republiky kvůli restriktivním opatřením proti šíření koronaviru. Podle ekonomů i politiků nejde s přihlédnutím k očekáváním trhu a vývoji v dalších zemích postižených pandemií o zcela negativní výsledek. Nejhorší má česká ekonomika podle analytiků za sebou a ve třetím čtvrtletí by měla již vykázat mezičtvrtletní růst.

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že takový vývoj se očekával a že příští výsledky už by měly být lepší. Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) považuje pokles HDP vzhledem k restrikcím a v porovnání s ostatními zeměmi za přijatelný výsledek.

Výrazný propad zaznamenaly ve druhém čtvrtletí i další země zasažené pandemií. Celá ekonomika EU vykázala ve druhém čtvrtletí mezičtvrtletní pokles o 11,9 procenta a meziroční o 14,4 procenta. Samotná eurozóna klesla proti předchozím třem měsícům o 12,1 procenta, meziročně o 15 procent. Z jednotlivých zemí například německá ekonomika klesla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 10,1 procenta, meziročně o 11,7 procenta. Ekonomika Francie se ve druhém čtvrtletí propadla proti předchozím třem měsícům o 13,8 procenta, meziročně o 19 procent.

"Vzhledem k mimořádnosti situace vlastně nakonec toto číslo není zas až tak tragické," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák k výsledkům za Česko. I podle ředitele strategického poradenství PwC Jana Hadravy vypadá aktuální číslo z pohledu celoročního vývoje méně negativně, než se očekávalo. "Mezičtvrtletní růst HDP lze pro letošní třetí čtvrtletí čekat prakticky s jistotou," uvedl k tomu hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Vláda kvůli koronaviru začala přijímat opatření, která měla zamezit šíření nákazy, od března. Omezila volný pohyb a cestování, sdružování, podnikání, kulturu, sport, školní výuku a další aktivity. Některé firmy kvůli tomu zavřely provoz, jiným podnikům naopak chyběli zaměstnanci třeba i kvůli uzavřeným hranicím. Od poloviny května se restrikce vzhledem k příznivé epidemiologické situaci začaly postupně uvolňovat.

Témata: ekonomika | hdp | Česko | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky