Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny v průmyslu v březnu meziročně stouply o 3,3 procenta, nejvíce od května 2019

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ceny v průmyslu v březnu zrychlily meziroční nárůst na 3,3 procenta z únorových 1,4 procenta. Byl to nejvyšší růst od května 2019. Vyšší byly v porovnání s loňským březnem po 16 měsících poklesu i ceny v zemědělství. Vzrostly také ceny ve stavebnictví a ceny tržních služeb. Oznámil to dnes na webu Český statistický úřad (ČSÚ). Ve zmíněných oborech se ceny zvýšily i meziměsíčně, nejvíce, o 1,8 procenta, v zemědělství.

Průmyslové ceny předznamenávají vývoj cen pro konečné spotřebitele u obchodníků. Ceny v průmyslu meziročně stouply poprvé od loňského října letos v únoru, v březnu pak jejich růst zrychlil. "Největší podíl na tomto vývoji měl růst cen v odvětví koksu a rafinérských ropných produktů. V navazujícím odvětví chemických látek a výrobků se ceny zvýšily o 8,3 procenta," uvedl k tomu vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš. Naopak zlevnily o 1,4 procenta potravinářské výrobky, nápoje a tabák, přičemž ceny zpracovaného a konzervovaného masa a masných výrobků se propadly o deset procent.

Ceny zemědělských výrobců vzrostly proti loňskému březnu o 0,4 procenta, v únoru byly meziročně nižší o 1,6 procenta. Ceny v rostlinné výrobě ve třetím měsíci byly vyšší o 6,3 procenta, zdražila zejména zelenina, a to o 17,2 procenta. Meziročně vyšší ceny byly také u obilovin, olejnin i ovoce. Naproti tomu o téměř 28 procent zlevnily brambory. V živočišné výrobě ceny klesly o 6,4 procenta, ceny jatečných prasat spadly o 28,6 procenta. Drůbež byla dražší.

Ceny stavebních prací podle odhadů zrychlily meziroční růst na 1,9 procenta z únorových 1,8 procenta. Vedle toho ceny tržních služeb pro podniky zpomalily nárůst na 0,7 procenta z předchozích 1,4 procenta. Zdražily bezpečnostní a pátrací služby, programování nebo právní a účetnické služby.

Meziměsíčně v březnu stouply ceny zemědělských výrobců o 1,8 procenta a průmyslových výrobců o 1,4 procenta. U stavebních prací byly ceny proti únoru vyšší o 0,6 procenta a u tržních služeb pro podniky o 0,8 procenta.

Témata:  průmysl zemědělství stavebnictví

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.