Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny v červenci byly vyšší, než kdokoli čekal

ekonomika
ekonomika
Foto: Pixabay

Index spotřebitelských cen za červenec vzrostl více, než trhy čekaly. Zatímco oproti červnu se ceny zvedly o 0,4 %, v meziročním vyjádření to bylo o plných 3,4 %. Předpoklady ČNB o snižujících se cenách se zatím nepotvrzují, říká analytik Tomáš Volf z finanční skupiny Citfin.

Meziročně ceny nejvíce rostly u alkoholu (o 10,5 %) a u potravin, kde se to týkalo především uzenin, které zdražily o 10,3 % a vajec (9,4 %).  

Meziměsíčně šly nahoru ceny sezónních dovolených o plných 23,2 % a pohonné hmoty o 4,4 %. Oproti všem odhadům se zvedly ceny i automobilů a to o 1 %.  Vedlejší efekt toho, že Češi nevycestovali v takové míře do zahraničí, jako obvykle je nárůst právě cen rekreací. 

Nárůst cenové hladiny v červnu o 3,3 % byl pravděpodobně překvapením pro všechny, centrální bankéře nevyjímaje. Dnešní číslo je však skutečným oříškem. ČNB při svých posledních zasedáních počítala s rychlejším poklesem cen. Ještě 7. února tohoto roku se 2T REPO sazba držela na 2,25 %, 17. března to bylo už 1,75 %, následoval 27. březen a sražení sazby na rovné 1 % a 11. května měla sazba hodnotu 0,25 %, která trvá dodnes. Další snížení se dle komentářů z ČNB nechystá a to samé platí i o dalších nástrojích. Jednoduše řečeno ČNB čeká, až se inflace sníží, aby měnová politika byla se sazbami v souladu. Dnešní číslo však naznačuje, že období vyšších cen může trvat poněkud déle, než ČNB předpokládala. Dnes už je všem jasné, že tempo poklesu sazeb v první polovině roku bylo až příliš rychlé dupnutí na brzdu. 

Témata:  ekonomika finance

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

15. dubna 2024 12:04

Zkontrolujte si řidičák! Letos vyprší platnost ještě více než 360 tisícům z nich

Od začátku letošního roku už sice není povinné mít na cestách po České republice řidičský průkaz vždy u sebe, je ale nutné, aby byl platný. Do konce roku zbývá vyměnit ještě přes 360 tisíc dokladů s končící platností, nejvíce ve Středočeském kraji (50 850), nejméně v kraji Karlovarském (9 506). O nový řidičák můžete požádat buď přímo na úřadě, nebo přes Portál dopravy.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Americký dolar USD, ilustrační fotografie

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.