Ceny ropy se pohybují oběma směry

Ceny ropy dnes zprvu pokračovaly v poklesu, posléze ale americká lehká ropa WTI začala zdražovat v reakci na zprávu, že americké zásoby ropy vzrostly méně, než se očekávalo. WTI ale stále zůstává pod hranicí 50 dolarů za barel, a tedy nejníže od ledna 2019. Ropa reaguje na zprávy o stovkách nových případů onemocnění způsobených novým koronavirem v Asii a v producentských státech Blízkého východu a na varování Spojených států před možnou pandemií.

Ilustrační fotografie
reklama

Cena severomořské ropy Brent před 16:30 SEČ vykazovala pokles o 0,5 procenta na 54,70 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu přidávala zhruba 0,2 procenta na 49,98 dolaru za barel.

Podle amerického Úřadu pro energetické informace (EIA) se americké zásoby ropy v týdnu do 21. února zvýšily o 452.000 barelů. Analytici v anketě agentury Reuters odhadovali větší nárůst - o dva miliony barelů.

Za "hluboce znepokojivý" označil nenadálý nárůst nových onemocnění šéf Světové zdravotnické organizace (WHO). Dodal ale, že se šíření nákazy ještě stále dá zastavit a nemusí vypuknout pandemie. Případy nákazy zatím oznámila zhruba třicítka zemí, stovky nových nemocných jsou v Asii.

Dnes se ke koronaviru hodlá na tiskové konferenci vyjádřit americký prezident Donald Trump. Toho podle zdrojů zpravodajského serveru CNBC rozezlil pokles akciových trhů vyvolaný obavami z dopadů koronaviru.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICE Brent duben 54,70 54,95
New York - NYMEX WTI duben 49,98 49,90
Témata: ropa | usd | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky