Ceny nafty jsou pro dopravce fatální, žádají stát o okamžitý zásah

Rostoucí ceny nafty a benzinu fatálně postihují tuzemské dopravce, kteří nejsou za současné situace schopni pokrýt své náklady. Žádají proto stát, aby okamžitě zasáhl do cen paliv. Navrhují především určení maximálních cen a také snížení spotřební daně. Uvedlo to dnes sdružení Česmad Bohemia. O opatřeních k cenám paliv má vláda jednat ve středu.

Ilustrační fotografie
reklama

Ceny pohonných hmot dosahují v důsledku eskalace konfliktu na Ukrajině rekordních hodnot. Litr Naturalu 95 nyní podle dat společnosti CCS stojí průměrně 42,77 koruny, litr nafty 44,15 Kč. Pro dopravce je podle sdružení současný vývoj kolem cen paliv fatální.

"Nemohou ani zčásti omezit svoji spotřebu jako individuální motoristé, ani okamžitě přenést vyšší náklady do ceny pro zákazníky. To je obtížné i u menších změn v nákladech a nějakou dobu to trvá. Dnes sjednaná cena za přepravu už po třech dnech nepokryje ani náklady, protože mezitím zdraží distributoři paliv o několik korun. Navíc jsou v sousedství dopravci z Polska, Maďarska či Rumunska, kteří zatím těží z nižší ceny nafty, kterou jim jejich vlády zajistily snížením daní nebo zastropováním ceny," uvedlo sdružení.

Komplikovaná je situace i v autobusové přepravě, kde se ceny po dohodě s úřady valorizují často jednou za rok. To nyní může podle sdružení zlikvidovat v současné situaci cash-flow firem.

Dopravci proto dnes odeslalo úřadům žádost o okamžitý zásah státu do růstu cen nafty. "Bez zásahu vlády finančně z covidu vyčerpaní dopravci neustojí další enormní ztráty a hrozí i omezení mobility obyvatel a zboží," podotklo sdružení.

Jako řešení navrhuje především určení maximálních cen nafty na úroveň před útokem Ruska na Ukrajinu. Následně pak má vláda podle dopravců také snížit sazbu spotřební daně z nafty o 1,60 Kč na minimální přípustnou úroveň. Žádají také jednání s Evropskou komisí o prolomení hranice minimální sazby. Stát by pak podle dopravců měl postupovat společně s krajskými a městskými úřady.

O možných řešeních dopadů prudkého zdražování energií, paliv a dalších surovin, bude vláda jednat ve středu. "Pokud jde o případná řešení, v tuto chvíli analyzujeme možnosti, a to zejména s ohledem na vývoj situace na českém trhu s pohonnými hmotami, situaci v okolních zemích a pravidla Evropské unie," řekla dnes ČTK mluvčí ministerstva financí Anna Vasko. Ministr práce a sociálních věci Marian Jurečka (KDU-ČSL) v neděli v České televizi uvedl, že ve hře jsou například stanovení nejvyšších možných cen, úpravy daně z přidané hodnoty (DPH) a spotřebních daní u klíčových produktů nebo nastavení nových slev na poplatníka.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky