Celosvětový prodej chytrých telefonů stoupl v prvním čtvrtletí o 24 procent

Celosvětový prodej chytrých telefonů stoupl v prvním čtvrtletí meziročně o 24 procent na 340 milionů. Zákazníci doháněli odložené nákupy a v Číně byl zájem o přístroje nabízející technologie 5G. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu společnosti Strategy Analytics, z něhož cituje agentura AFP.

Ilustrační fotografie
reklama

V roce 2020 se vinou pandemie mnoho lidí rozhodlo s nákupem nového smartphonu počkat. O to větší byl jejich zájem v prvních třech měsících letošního roku. V Číně se od ledna do března prodalo meziročně o 35 procent více přístrojů.

"Čínský trh se smartphony zaznamenal senzační čtvrtletí díky úspěchu produktů 5G v různých cenových kategoriích,“ uvedla analytička Linda Suiová ze společnosti Strategy Analytics. Dodala, že zásadní dopad na pět největších značek neměl ani nedostatek polovodičů a omezení na straně nabídky.

Největší podíl na trhu držela v uplynulém kvartálu jihokorejská společnost Samsung, která jej ovládla z 23 procent. Za ní se dotahoval Apple se 17 procenty následovaný čínskými značkami Xiaomi (15 procent), Oppo (11 procent) a Vivo (také 11 procent).

Samsung prodej meziročně zvýšil o 32 procent - podle analytika Neila Mawstona ze Strategy Analytics se mu to podařilo díky nové řadě Galaxy A a díky úspěchu dřívější řady Galaxy S21. Apple prodal ve srovnání se stejným obdobím loni o 44 procent více smartphonů.

Témata: mobily | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky