Britská ekonomika se vyhnula recesi. Roste ale nejpomaleji od roku 2010

Britská ekonomika se ve třetím čtvrtletí vyhnula recesi, proti předchozímu čtvrtletí vzrostla o 0,3 procenta, zatímco ve druhém kvartálu o 0,2 procenta klesla. Oznámil to dnes britský statistický úřad. Meziroční růst ale zvolnil z 1,3 na jedno procento, a je tak nejslabší od roku 2010. Na obchodních investicích a zpracovatelském průmyslu se podepsalo celosvětové zpomalení růstu hospodářství a obavy z brexitu.

Velká Británie
reklama

Ve druhém čtvrtletí britská ekonomika vykázala první pokles od roku 2012. V tomto vývoji se odráží hromadění zásob před původním, tedy březnovým, termínem odchodu Británie z Evropské unie.

"S ohledem na minulý rok tempo růstu zpomalilo na nejnižší hodnotu za téměř deset let," uvedl mluvčí statistického úřadu.

Ve třetím čtvrtletí, kdy se stal ministerským předsedou Boris Johnson, narůstaly obavy, že Británie vystoupí z EU na konci října bez dohody.

Parlament Johnsona donutil požádat o odklad brexitu, a britský premiér nakonec vyhlásil na 12. prosince předčasné volby. V nich by chtěl se svou Konzervativní stranou získat většinu a do 31. ledna dosáhnout vystoupení Británie z EU.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky