Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

BREXIT: Británie a Jižní Korea podepsaly dohodu o volném obchodu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Británie podepsala s Jižní Koreou dohodu o kontinuitě obchodu, která umožní podnikům obou zemí volně obchodovat i po odchodu Británie z Evropské unie. Informoval o tom zpravodajský server BBC. Dohoda, kterou v Londýně podpisem potvrdily ministryně obchodu obou zemí Liz Trussová a Ju Mjong-hi, je zhruba v souladu s podmínkami stávající dohody o volném obchodu mezi Jižní Koreou a EU.

Hodnota vzájemného obchodu Británie a Jižní Koreje v loňském roce činila 14,6 miliardy liber (411,4 miliardy Kč).

V červnu obě země uzavřely předběžnou dohodu o volném obchodu, která byla prvním pobrexitovým ujednáním Londýna s některou z asijských zemí.

"Mou prioritou je zajistit, aby britské podniky byly k 31. říjnu plně připraveny na brexit a k obchodování," uvedla britská ministryně Trussová. "Dohoda odstraní velkou brexitovou nejistotu z hospodářského partnerství mezi oběma zeměmi," dodala její jihokorejská kolegyně Ju.

Jižní Korea je globálním lídrem ve sféře elektroniky, ocelářského a automobilového průmyslu. Její vývoz do Británie loni dosáhl 5,2 miliardy liber. Čtvrtá největší asijská ekonomika vyváží do Británie převážně automobily a lodě, zatímco dováží ropu, automobily a whisky.

Jako člen EU je Británie účastníkem 40 obchodních dohod mezi unií a jejími partnery. Pokud z EU odejde bez dohody, přestane být okamžitě také účastníkem těchto dohod, což může narušit asi 11 procent britského obchodu, upozornila už dříve BBC.

Dosud si Británie zajistila dohody o pokračování obchodování i po brexitu se 13 státy a územími. Jsou mezi nimi Izrael, Norsko, Island, Švýcarsko nebo Chile.

Témata:  Velká Británie Jižní Korea Brexit

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy