BREXIT: Británie a Jižní Korea podepsaly dohodu o volném obchodu

Británie podepsala s Jižní Koreou dohodu o kontinuitě obchodu, která umožní podnikům obou zemí volně obchodovat i po odchodu Británie z Evropské unie. Informoval o tom zpravodajský server BBC. Dohoda, kterou v Londýně podpisem potvrdily ministryně obchodu obou zemí Liz Trussová a Ju Mjong-hi, je zhruba v souladu s podmínkami stávající dohody o volném obchodu mezi Jižní Koreou a EU.

Ilustrační fotografie
reklama

Hodnota vzájemného obchodu Británie a Jižní Koreje v loňském roce činila 14,6 miliardy liber (411,4 miliardy Kč).

V červnu obě země uzavřely předběžnou dohodu o volném obchodu, která byla prvním pobrexitovým ujednáním Londýna s některou z asijských zemí.

"Mou prioritou je zajistit, aby britské podniky byly k 31. říjnu plně připraveny na brexit a k obchodování," uvedla britská ministryně Trussová. "Dohoda odstraní velkou brexitovou nejistotu z hospodářského partnerství mezi oběma zeměmi," dodala její jihokorejská kolegyně Ju.

Jižní Korea je globálním lídrem ve sféře elektroniky, ocelářského a automobilového průmyslu. Její vývoz do Británie loni dosáhl 5,2 miliardy liber. Čtvrtá největší asijská ekonomika vyváží do Británie převážně automobily a lodě, zatímco dováží ropu, automobily a whisky.

Jako člen EU je Británie účastníkem 40 obchodních dohod mezi unií a jejími partnery. Pokud z EU odejde bez dohody, přestane být okamžitě také účastníkem těchto dohod, což může narušit asi 11 procent britského obchodu, upozornila už dříve BBC.

Dosud si Británie zajistila dohody o pokračování obchodování i po brexitu se 13 státy a územími. Jsou mezi nimi Izrael, Norsko, Island, Švýcarsko nebo Chile.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky