BMW a Great Wall postaví v Číně továrnu na elektrické vozy

Německá automobilka BMW a její čínský partner Great Wall Motor plánují postavit v Číně závod na výrobu elektrických aut s kapacitou 160.000 vozů ročně. Investice má činit 650 milionů eur (16,6 miliardy Kč) a závod by měl být dokončen v roce 2022, uvedly dnes automobilky.

BMW
reklama

Nový závod by měl vyrábět elektrické modely značky MINI od BMW a modely automobilky Great Wall Motor. Great Wall je předním čínským výrobcem sportovně-užitkových vozů (SUV) a pick-upů. Vyrábí také model Ora, což je cenově dostupný elektrický bateriový vůz.

Nový podnik ponese název Spotlight Automotive a mohl by mít až 3000 zaměstnanců. Automobilky dostaly povolení k výstavně nové továrny tento měsíc, uvedla agentura Reuters.

Výrobci aut se snaží splnit nové přísné kvóty, které má Číny pro čistější auta. Tato pravidla vyžadují, aby elektrické a dobíjecí hybridní vozy měly do roku 2025 na celkovém prodeji aut pětinový podíl.

BMW následuje kroky svého většího konkurenta Volkswagen, který připravuje na příští rok v Číně dvě továrny na elektrické vozy. Jejich kombinovaná výrobní kapacita by měla činit 600.000 vozů ročně. Nový závod v Šanghaji staví i výrobce elektrických aut Tesla. Jeho cílem je vyrábět přes 500.000 aut ročně.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky