Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Automobilce Mercedes-Benz kvůli nedostatku čipů klesl odbyt o 30 procent

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Automobilce Mercedes-Benz klesl odbyt ve třetím čtvrtletí meziročně o 30,2 procenta na 428.361 osobních vozidel. Dceřiná společnost firmy Daimler trpí podobně jako jiní výrobci aut nedostatkem automobilových čipů. Mercedes to uvedl ve svém dnešním sdělení a dodal, že s problémy počítá i v příštích čtvrtletích.

Dvouciferný procentní pokles vykázala řada regionů včetně Německa, Evropy a Číny, která je pro firmu největším trhem. Prodej brzdí navzdory celosvětové poptávce a silnému růstu objednávek nedostatečné dodávky polovodičů. Ty se projevily především v září.

Nejvíce zákazníci poptávali modely Mercedes-Maybach a Mercedes-AMG a elektromobily na baterii. Odbyt plug-in hybridů a elektromobilů se zvýšil o 143 procent na 184.369 vozů.

Za prvních devět měsíců roku zvýšil Mercedes odbyt o 2,7 procenta na 1,59 milionu vozů. Náskok proti loňskému půlroku zatíženému uzavřením ekonomiky kvůli koronavirové pandemii se ale po třetím kvartálu výrazně snížil.

Automobilový průmysl nyní trápí nedostatek mikročipů, protože jejich výroba v mnoha asijských zemích musela být kvůli šíření covidu-19 přerušena. Část výroby se také přeorientovala na jiná odvětví. Automobilové koncerny v Číně i v Evropě včetně České republiky proto opětovně zastavují výrobní linky. Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto od 27. září na celý týden zcela přerušila výrobu ve všech třech svých závodech v České republice.

Protože poptávka převyšuje nabídku a dodavatelské lhůty jsou dlouhé, nemusejí výrobci podle agentury DPA skoro vůbec poskytovat slevy. Těží tedy z vyšších cen u nových i ojetých vozů.

Témata:  Mercedes auta

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy