Česko půjčí MMF 50 miliard, Kalousek to popírá

Informace deníku MF Dnes o tom, že se koalice dohodla na půjčce Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF), je nepravdivá. Strany koalice spolu v posledních dnech ani nejednaly, tím méně se mohly domluvit na poskytnutí půjčky nebo na její výši, uvedl ve středu ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

660
reklama

Česká republika by podle plánu Evropské unie měla přispět částkou v přepočtu 90 miliard korun do záchranného balíku, určeného na sanaci případných dalších rozpočtových problémů v eurozóně. Podle informací deníku MF Dnes se koalice nakonec dohodla na tom, že z rezerv České národní banky uvolní přibližně 50 miliard korun, Kalousek to ale ve středu popřel.

"Nejslušnějším termínem, který se dá na dnešní informace MF Dnes použít, je termín mystifikace. Napadají mě však i méně ohleduplné pojmy," uvedl Kalousek.

Premiér Petr Nečas (ODS) i guvernér ČNB Miroslav Singer nejsou půjčce naklonění, rozpory budí i v koalici. Jednoznačně pro je jen TOP 09, VV nemají jasné stanovisko a ODS se staví proti.

Půjčka MMF by se měla financovat z devizových rezerv ČNB. Její původní výše by znamenala 11 procent z rezerv, jak varoval guvernér ČNB Miroslav Singer. Ten v rozhovoru pro deník Hospodářské noviny řekl, že účast ČR na půjčce by znamenala bezprecedentní koncentraci rezerv ČNB v jediné instituci a hrozí, že se MMF zadluží příliš.
 
Podmínky půjčky zatím nejsou přesně stanovené. Mluví se o půjčce na tři až pět let, která by státní rozpočet mohla stát až miliardu korun za uniklé úroky z deviz ČNB. Ta jinak rezervy ukládá převážně do dluhopisů. Úroky, které MMF svým členům platí, se pohybují jen kolem desetiny procenta.

Témata: EU | kalousek, miroslav | krize

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky