Německo zpomalilo, výhled je nicméně stále pozitivní

Tempo růstu německého HDP mezikvartálně výrazně zpomalilo z 0,6 % v posledním čtvrtletí loňského roku na 0,3 % a jedná se tak o nejslabší růst od třetího čtvrtletí 2016.

Ilustrační fotografie
reklama

V meziročním srovnání přitom růst činil 2,3 %. Klíčovým faktorem slabšího růstu byl první pokles vládních výdajů od druhého čtvrtletí 2013 o 0,5 % mezikvartálně a první pokles exportu od třetího čtvrtletí 2016 o 1,0 % mezikvartálně. Zejména pokles exportu by mohl být prvním signálem, že si výrazné posílení eura v loňském roce začíná vybírat svou daň.

Zpomalení dynamiky německého hospodářství se do značné míry očekávalo, neboť klíčové dopředu hledící indikátory sentimentu (např. index nákupních manažerů v průmyslu PMI či prominentní německý index Ifo) začaly od ledna výrazně klesat.

Domníváme se nicméně, že zpomalení německé ekonomiky není zásadního rázu a spíše se jedná o zdravé mírné zpomalení z vrcholu aktuálního hospodářského cyklu, jehož bylo dosaženo na konci loňského roku. Trend německého hospodářství se i nadále pohybuje nad svým strukturálním potenciálem, neboť míra využití průmyslových kapacit a zaměstnanost jsou na historických maximech. To jasně dokládají již zmíněné indikátory sentimentu, které stále pohybují na úrovních, jež z historického srovnání i nadále indikují velice slušné tempo ekonomického růstu.

Za celý uplynulý rok 2017 činilo tempo růstu německého HDP 2,2 % a pro letošní rok konsensus ekonomů očekává ještě mírně vyšší růst – na úrovni 2,3 %. Pro rok 2019 pak počítá s růstem kolem 2,0 %. Rizika konsensu jsou nicméně vychýlena mírně směrem dolů, když se do nich promítá stále rozjitřená situace v mezinárodním obchodě, zejména vztah Spojených států a Číny, zvýšené napětí v geopolitické oblasti po vypovězení íránské jaderné dohody ze strany Spojených států, zvýšené riziko nezodpovědné fiskální politiky nově vznikající italské vlády a v neposlední řadě také měnová krize v Turecku, která v posledních dnech graduje. Německo jako přední světový exportér bude na vývoj těchto globálních faktorů silně náchylné, informoval Michal Stupavský, investiční stratég Conseq Investment Management a. s.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky