Ceny nafty jsou neúnosné! Dopravní firmy už teď krachují

Podle generálního tajemníka Sdružení automobilových dopravců Česmad Bohemia Martina Špryňara jsou současné vysoké ceny benzinu a nafty pro dopravní firmy katastrofou. Uvedl to v pondělí pro agenturu Mediafax.

660
reklama

"Vzhledem k tomu, že dneska už pohonné hmoty dělají 40 procent v nákladové ceně za dopravu, tak jakékoliv zvýšení se velmi výrazně promítá do ekonomiky dopravních firem. Ze střednědobého hlediska jim nezbývá nic jiného, než to promítnout do cen veškerého zboží," poznamenal Špryňar.
 
Kvůli rostoucím nákladům tak už nyní dopravní firmy krachují. "Není to jen o naftě, ale také o mýtu, jehož sazby se za poslední dva roky zvýšily o 50 procent. Je potřeba dívat se na to z komplexu celého daňového zatížení. A vzhledem k tomu, že dopravní trh je rozsekán na spoustu malých firem, kdy 85 procent firem podniká s jedním až pěti vozidly, tak celkem velká část těchto malých firem končí," prohlásil generální tajemník Česmadu s tím, že rostoucí ceny pohonných hmot ekonomický tlak na dopravní firmy ještě zvyšují.
 
Špryňar zároveň upozornil na podle dopravců příliš vysokou spotřební daň, která se v Česku z pohonných hmot v současnosti odvádí do státní pokladny. "Dlouhodobě nás mrzí, že ministr financí není ochoten diskutovat o naprosto nesmyslně nastavené spotřební dani v České republice, kdy většina dopravců, kteří mohou, tankují v zahraničí, kde je nafta levnější a spotřební daň nižší," přiblížil další problém Špryňar.
 
"Je to problém. Vysoké ceny pohonných hmot nás samozřejmě ovlivňují maximálně, musíme s tím něco dělat. Předpokládáme zdražení v průměru o zhruba 15 procent, ale vždy záleží na jednání s těmi konkrétními klienty," uvedl Mediafaxu jednatel společnosti JP dopravní služby Jiří Pavliska.
 
"Cena nafty roste dlouhodobě, s našimi zákazníky o tom jednáme a nové smlouvy přizpůsobujeme vždy aktuální situaci. Takže budeme zdražovat. Jednání probíhají většinou na jaře či na podzim, smlouvy uzavíráme na rok. Ještě se nám nestalo, abychom uzavřenou smlouvu museli kvůli nárůstu cen zrušit," uvedla pro Mediafax jednatelka společnosti Šmídl Martina Šmídlová.
 
"Cena za pohonné hmoty je z důvodů transparentnosti účtována samostatně, jedná se o tzv. diesel floater, tedy plovoucí sazbu, která je aktualizovaná každé čtvrtletí na základě dat Českého statistického úřadu," nastínil praxi firmy Dachser Czech Republic její obchodní a marketingový ředitel Jan Polter.
 
Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic se v uplynulém týdnu znovu zvýšily na nové rekordy, benzin Natural 95 zdražil v průměru o 14 haléřů na 35,44 Kč za litr, nafta o 21 haléřů na 36,01 Kč za litr. V porovnání se stejným obdobím loňského roku je nejprodávanější druh benzinu dražší o 2,30 Kč, nafta o 3,64 Kč. Nejlevnější benzin je i nadále k dostání v Jihočeském kraji (34,91 Kč), naopak nejdražší na jižní Moravě (36,03 Kč). V případě nafty patří první místo Olomouckému kraji (35,63 Kč), nejdražší je Praha (36,60 Kč).

Témata: pohonné hmoty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky