Květen 2018: Klíčové události ve světě

Přehled klíčových ekonomických a finančních událostí přináší Michal Stupavský, investiční stratég Conseq Investment Management.

Ilustrační fotografie
reklama

USA odstoupí od smlouvy o íránském jaderném programu. 8. května to oznámil americký prezident Donald Trump. Na Írán USA uvalí nové tvrdé sankce. Přitom podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii Írán dohodu dosud plnil.

Ekonomika eurozóny v prvním čtvrtletí zpomalila, když růst HDP činil 2,5 % meziročně oproti 2,8 % v posledním čtvrtletí loňského roku. Přitom růst německé ekonomiky zpomalil na 2,3 % z 2,9 %.

Zpomalení národohospodářské dynamiky se projevilo také v Česku, když tempo růstu HDP v prvním čtvrtletí zpomalilo na 4,5 % meziročně oproti 5,5 % v posledním čtvrtletí roku 2017.

Poslední květnový den Spojené státy oznámily, že od června uvalí cla na dovoz hliníku a oceli z Kanady, Mexika a Evropské unie. Washington tak zrušil dva měsíce trvající výjimku z těchto tarifů.

Vývoj na finančních trzích

  • Americký dolar v květnu pokračoval v posilování, když došlo k nárůstu rizikové averze především v důsledku odstoupení USA od smlouvy o íránském jaderném programu, zvýšeným obavám o italský postoj k eurozóně a fiskální politice, a měnové krize v Turecku. Dolarový index DXY, jenž měří výkonnost dolaru vůči koši hlavních světových měn, posílil o 2,3 %. Vůči euru dolar posílil o 3,2 % na 1,169 dolaru za euro (resp. oslabení eura vůči dolaru).
  • Koruna pokračovala v oslabování. Vůči euru oslabila o 1,0 % na úroveň 25,79 CZK/EUR a vůči dolaru kopírovala vývoj na eurodolaru, když oslabila o 4,3 % na úroveň 22,05 CZK/USD.
  • Globální akciové trhy si v prostředí zvýšené rizikové averze vedly poměrně dobře, když dle indexu MSCI All Country World oslabily pouze nepatrně o 0,2 % (v dolaru). V korunovém vyjádření si globální akciové trhy kvůli znatelnému posílení dolaru vůči koruně připsaly zisk 4,1 %.
  • Z regionálního pohledu si obstojně vedly akciové trhy rozvinutých zemí (MSCI World +0,3 %), naopak akciové trhy rozvíjejících se zemí kvůli silnějšímu dolaru zaznamenaly ztráty (MSCI Emerging Markets -3,8 %).
  • Z konkrétních zemí se dařilo akciím v USA (S&P 500 +2,2 %) a Velké Británii (FTSE 100 +2,2 %). Naopak výrazný propad zaznamenaly akcie v Brazílii (Bovespa -10,9 %), Maďarsku (BUX -7,7 %) a Rumunsku (BET -7,3 %).
  • České státní dluhopisy na rozdíl od mírného dubnového posílení v květnu v průměru o 1,1 % oslabily (dle indexu českých státních dluhopisů Bloomberg Barclays). Výnosy do doby splatnosti mírně vzrostly v průměru o 0,2 %.
  • Polské státní dluhopisy mírně oslabily o 0,3 % a maďarské státní dluhopisy oslabily o 1,8 %. V důsledku měnové krize v Turecku turecké státní dluhopisy oslabily o citelných 5,0 %.
  • V důsledku nárůstu rizikové averze se příliš nedařilo korporátním dluhopisům, jejichž kreditní marže, tzn. rizikové přirážky nad výnosy relativně bezrizikových státních dluhopisů, měly tendenci růst. Eurový index korporátních dluhopisů investičního stupně oslabil o 0,2 % a eurový index korporátních dluhopisů neinvestičního spekulativního stupně (high-yield) oslabil o citelnějších 1,4 %.
  • Cena ropy Brent pokračovala růstu, byť již ne tak silném jako v dubnu, o 3,2 % na úroveň 78 dolarů za barel. Přitom za uplynulých 12 měsíců je cena ropy výše již o 54 %.

Co jsme dělali v našich investičních portfoliích?

  • V rámci asset alokace investičních portfolií jsme v květnu žádné významné investiční akce neprovedli. Pokračovali jsme v trendu uplynulých měsíců týkajícího se graduálního snižování kreditního rizika prostřednictvím prodeje vybraných emisí korporátních dluhopisů.
  • Celkově jsme v rámci asset alokace investičních portfoliích vůči srovnávacím indexům (benchmarkům) i nadále mírně podvážení v akciích, podvážení v dluhopisech a naopak nadvážení v alternativních investicích a hotovosti.
  • Podvážení akciové složky momentálně považujeme za tzv. strategické, neboť se domníváme, že v rámci aktuálního globálního hospodářského cyklu již bylo dosaženo na konci loňského roku vrcholu a v příštích dvou letech bude světová ekonomika postupně mírně zpomalovat, stejně jako dynamika růstu korporátních zisků.
  • V rámci akciové složky stále preferujeme rozvíjející se trhy (emerging markets) oproti trhům rozvinutým (developed markets).

Jaký je náš výhled na následující období?

  • Naše očekávání pro zbytek roku 2018 jsou v rámci našeho základního scénáře budoucího vývoje opatrně pozitivní.
  • Globální ekonomický růst pokračuje a je silně synchronizován napříč světovými regiony. Aktuálně tak probíhá nejsilnější globální hospodářská expanze od finanční krize z let 2007-2009. Růst světového HDP by se měl přitom i letos pohybovat mírně nad úrovní 3 %.
  • Na druhou stranu se ovšem domníváme, že dynamika neboli tzv. momentum světové ekonomiky je již momentálně v rámci aktuálního hospodářského cyklu za svým vrcholem a v následujících kvartálech bude dále mírně zpomalovat.
  • Podle předstihových indikátorů sentimentu (zejména indexy nákupních manažerů PMI – Purchasing Managers Indices) přitom dosáhla dynamika světové ekonomiky svého maxima na konci loňského roku a od začátku letošního roku již mírně zpomaluje, což potvrdily údaje o vývoji tempa růstu HDP za první čtvrtletí napříč světovými ekonomikami.
  • Inflační vývoj pro globální finanční trhy stále nepředstavuje žádný problém. Čísla o dubnové inflaci v USA a eurozóně se prakticky dostala na 2% cíl centrálních bankéřů, nicméně se prozatím nezdá, že by měla inflace nějakým zásadním způsobem přestřelit a to i přes velice nízkou míru nezaměstnanosti napříč světovou ekonomikou a rostoucí trend ceny ropy.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky