Naděje na vládu v Itálii padly, euro se odrazilo ze dna

Přes víkend se v Itálii odehrálo další neúspěšné jednání, které vtáhlo zemi do nového politického chaosu. Důvodem bylo, že prezident Sergio Mattarella nejmenoval za ministra financí euroskeptického kandidáta Paola Savonu. Dvojice populistických stran, které se pokoušely sestavit vládu, své další snahy vzdala. Na pořadu dne je technokratická vláda.

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
reklama

„Velkou otázkou je, zda nás čekají další volby, anebo bude v Itálii vládnout technokratická vláda. Jisté však je, že tato situace není pro finanční trhy dobrá, hlavně ne pro italské státní a firemní dluhopisy,“ konstatuje Althea Spinozzi, dluhopisová analytička Saxo Bank.

Možnost vlády technokratů namísto protievropské a protisystémové koalice povzbudila euro, které se odrazilo od šestiměsíčních minim. „Měli bychom zůstat ostražití,“ upozorňuje John Hardy, měnový stratég Saxo Bank a dodává: „Tato situace ještě zdaleka neskončila a nevsázel bych vše na prudký růst společné měny.“

Z krátkodobého hlediska by sice jmenování dočasné vlády, která by vedla zemi do předčasných voleb, zastavilo nárůst spreadů italských dluhopisů. Případné nové volby by však mohly ještě více posilnit mandát populistů. Jejich možnosti poukazovat na ohrožení suverenity Itálie a nabádat k odchodu z eurozóny by tak ještě více vzrostly.

Hrozí také to, že by se celá situace mohla dostat až do ústavní krize, pokud by se populisté pokusili obvinit prezidenta z porušení ústavy. Stručně řečeno, situace ještě zdaleka není u konce a každá „dobrá zpráva“ může být pouze dočasná, jestliže hrozí, že ji nahradí další katastrofa.

Dalším velkým příběhem na pondělních finančních trzích je dramatický zvrat na ropném trhu. Ropa Brent v důsledku nových pohybů hluboko poklesla. Důvodem bylo to, že hedgeové fondy zintenzivnily výprodej ropy opírající se o výhledové uvolnění produkčních škrtů ze strany OPEC a Ruska. Do hry se tak vrátila klíčová úroveň ve výši 71,40 dolarů za barel, kterou může ropa atakovat na základě nových, anebo pozměněných prohlášení OPEC a Ruska o zrušení omezení v produkci ropy.

Témata: Itálie | politika | EUR | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky