Podceňuje posilující euro formování populistické vlády v Itálii?

Kurz eura opět roste. Včera ráno se hodnota páru EUR/USD dostala až na hodnotu 1,19. Měnový analytik Saxo Bank, John Hardy, však upozorňuje, že pokud pár nepřesáhne hodnotu 1,22, nemůžeme hovořit o změně sentimentu.

Ilustrační fotografie
reklama
  • Euro posiluje a nebere tak v potaz riziko nové populistické vlády v Itálii
  • Dalšímu růstu ceny ropy brání zvyšující se počet amerických vrtných souprav
  • Vstup společnosti Xiaomi na burzu bude největší událostí tohoto roku na akciovém trhu

„Jedním z pozitiv vývoje eura je jeho odolnost vůči politickým novinkám z Itálie, kde se právě vytváří nová populistická vláda,“ uvádí Hardy. Tržní hráči se totiž optimisticky domnívají, že nová koalice nebude schopná realizovat dramatické změny, protože nebude mít dostatek soudržnosti a politického vlivu.

Budoucí recese v Itálii zpomalí vývoj v EU

Z dlouhodobého hlediska je to však nebezpečný předpoklad. Dluhová trajektorie Itálie je neudržitelná. Pozoruhodnou myšlenkou strany Liga Severu je například zavedení nových dluhopisů, které by měly byt kryté daňovými příjmy a mohly by fungovat jako druh paralelní měny. To představuje úplný odklon od současného právního rámce EU. „Bez ohledu na to, co jí vyvolá, budoucí recese v Itálii určitě zpomalí i vývoj EU. Dojde k ní pravděpodobně za právě se formující vládní koalice Hnutí pěti Hvězd a Ligy severu,“ uzavírá Hardy.

Růst ceny ropy je limitovaný

Ropa WTI a ropa Brent si uchovávají svoji cenu nad úrovní 70 resp. 75 dolarů za barel. Další prudší růst se však očekávat nedá. Důvodem je nejen rostoucí počet amerických vrtných souprav dodávajících na trh novou ropu, ale i přehodnocení strategie investičních fondů. Ty snižují svoje pozice spekulacemi na růst cen ropy. „Minulý týden se počet vrtných souprav zvýšil na 844, což je nejvyšší číslo od března 2015,“ uvádí komoditní stratég Saxo Bank, Ole Hansen.

Hansen dále poznamenává, že delegace íránských diplomatů podnikne cestu po Evropě, Rusku i Číně ve snaze zabezpečit odbyt pro íránskou ropu a kompenzovat tak výpadek plynoucí z odstoupení USA od jaderné dohody. „Obchodníci s ropou budou pozorně sledovat výsledek tohoto íránského turné, včetně vývoje konfliktu mezi Izraelem a Iránem v Sýrii,“ uzavírá Hansen.

Čínský technologický gigant Xiaomi se chystá na burzu

Abychom nemluvili jen o ropě, další významné komodity, zlato a stříbro, dosáhly své klíčové hodnoty podpory na úrovni 1300 dolarů za unci, respektive 16 dolarů za unci. Důvodem je klesající dynamika posilujícího se dolaru. Růst dolaru oslabuje, z čehož těží především komoditní měny a měny rozvíjejících se států. Při pohledu na akciový trh vidíme chystaný vstup čínského technologického giganta Xiaomi na burzu. Akciový stratég Peter Garnry to označuje za klíčový moment akciového trhu tohoto roku.

Témata: EUR | Itálie | ekonomika | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky