TOP 09 hrozí odchodem z vlády!

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg tlačí na vládu, aby bez jakýchkoliv podmínek vstoupila do nové rozpočtové a hospodářské unie a vzdala se suverenity nad státním rozpočtem. Prezident Václav Klaus zase oznámil, že smlouvu nepodepíše, informují o vyhrocení sporu ve čtvrtečním vydání Lidové noviny.

660
reklama

Pokud by premiér Petr Nečas smlouvu nepodepsal, hrozí Schwarzenberg odchodem ministrů za TOP 09 z vlády. Argumentuje tím, že na Evropské unii, kam míří osmdesát procent našeho vývozu, jsme ekonomicky naprosto závislí a nemůžeme si dovolit zůstat mimo evropskou politiku, uvádí Lidové noviny.

Z opačné strany tlačí na premiéra Nečase prezident Klaus, který mu podle Lidových novin včera zaslal osobní dopis, v němž mu oznámil, že novou smlouvu o rozpočtové unii v žádném případě nepodepíše. Nečas zatím jasně neřekl, jak se ke vstupu do rozpočtové unie postaví ODS. Na zásadní rozhodnutí nemá vláda moc času. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v pondělí prohlásil, že smlouva o rozpočtové a ekonomické unii by měla být podepsána do konce ledna.

Země rozpočtové unie mají zasílat do Bruselu své státní rozpočty ke kontrole dřív, než je schválí národní parlamenty. Signatářské země by si měly dát do ústavy závazek, že jejich celkové státní dluhy nepřekročí 60 procent HDP a roční schodek rozpočtu nebude vyšší než tři procenta HDP. Za porušení těchto limitů přichází finanční sankce, kterou bude po jednotlivých signatářských zemích vymáhat Evropský soudní dvůr v Lucembursku. Ve smlouvě se počítá i s větší koordinací hsopdářské politiky, popisují Lidové noviny. Úmluva má začít platit od začátku příštího roku, pro země mimo eurozónu ale až ve chvíli, kdy přijmou euro.

Témata: vláda | TOP 09

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky