Češi vidí ekonomickou situaci v ČR negativně

Celkem 67 procent obyvatelstva v prosinci hodnotila ekonomickou situaci v České republice jako negativní, 21 procent ji označilo za velmi špatnou a 46 procent za špatnou. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), zveřejněném ve středu.

660
reklama

Příznivé hodnocení ekonomické situace se naopak vyskytlo u sedmi procent dotázaných, kteří ji nejčastěji charakterizovali jako dobrou (6 %). Odpověď „velmi dobrá“ se vyskytovalo jen sporadicky (1 %). Čtvrtina (25 %) občanů považuje současnou ekonomickou situaci v ČR za „ani dobrou, ani špatnou“. Zbývající jedno procento dotázaných se k tématu nedokázalo vyjádřit a zvolilo odpověď „nevím“.

Z časového srovnání vyplývá, že oproti šetření z listopadu 2011 vzrostl podíl negativního hodnocení ekonomické situace o čtyři procentní body. Oproti říjnu 2011 pak o šest a v porovnání se začátkem roku 2011 o 15 procentních bodů. Současné hodnocení se tak podle CVVM fakticky vrátilo k úrovni, kterou šetření zaznamenávala v období vrcholící ekonomické krize na přelomu let 2009 a 2010. V delším časovém srovnání je podle studie vidět, že hodnocení je výrazně horší než v předkrizovém období let 2005 až 2008.

Průzkum probíhal ve dnech 5. až 12. prosince 2011 formou osobního rozhovoru na vzorku 1060 respondentů starších 15 let. Pro dotazování posloužil standardizovaný dotazník. V rámci šetření CVVM položilo všem dotázaným dvě otázky týkající se hodnocení současné ekonomické situace v České republice a hodnocení životní úrovně jejich domácností.

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky