Považujete svůj vysokoškolský titul za bezcenný? Vyberte si jiný. A bez vstupních požadavků

V České republice je zvykem, že to co na vysoké škole studujete na bakalářském stupni, v tom budete pokračovat i na stupni magisterském. Případně budete studovat něco příbuzného. Tenhle systém nedává příliš šancí během univerzitního studia změnit své zaměření, přestože část studentů na škole reálně zjistí, že jejich představa o vybraném oboru se nesetkává s realitou, a že se mu nakonec vlastně věnovat ani nechtějí. V zahraničí jsou v tomto ohledu zase o krok dál.

Ilustrační fotografie
reklama

Některé zahraniční univerzity a není jich již tak málo, přišli s něčím, čemu říkají Conversion Degree, popřípadě Postradual for Non Degree. V češtině bychom asi řekli magisterský obor pro nebakaláře. V podstatě se jedná o magisterské studijní programy, na něž můžete nastoupit, aniž byste obor, kterému se na nich budete věnovat, studovali na bakalářském stupni. Účel to má jednoduchý. Umožnit vám změnit své zaměření, pokud jste své dosavadní studium zhodnotili jako neperspektivní nebo pokud se danému oboru již profesně věnujete a chcete v něm získat titul, a protože již máte bakalářský obor za sebou - samozřejmě v jiném oboru - chcete pokračovat v univerzitní hierarchii výše.

Magisterským studiem pro nebakaláře můžete studovat téměř cokoliv.  Nabídka oborů se totiž kvůli velkému zájmu každý rok rozšiřuje a můžete volit mezi denní i distanční formou studia.

Ačkoliv nástupem do studia vstupujete do daného oboru úplně poprvé, standardní délka magisterského studia zůstává. Nemůžete proto očekávat, že se toho naučíte tolik jako na bakalářském oboru. Přesto se vám učitelé pokusí předat ty nejdůležitější informace, abyste se po nástupu do práce mohli co nejrychleji rozvíjet. 

Vstupní požadavky ke studiu jsou velmi jednoduché. Bakalářský titul z jakékoliv oblasti studia a dostatečná jazyková vybavenost pro výuku v angličtině.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky