Portugalsko padá dolů! Je v nejhlubší recesi od roku 1974

Portugalská ekonomika letos podle nové prognózy tamní centrální banky klesne o 3,1 procenta a v roce 2013 by měla prakticky stagnovat. Informovala o tom v úterý agentura Reuters.

reklama

Hlavním důvodem prohloubení recese jsou podle portugalské centrální banky úsporná opatření realizovaná po udělení finanční pomoci od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské unie, které způsobily bezprecedentní propad soukromé spotřeby.

Centrální banka ve své čtvrtletní zprávě uvedla, že Portugalsko bude možná muset přijmout dodatečná úsporná opatření, aby snížila rozpočtový deficit na 4,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Redukce schodku je jednou z podmínek mezinárodní finanční pomoci.

Banka ještě loni v říjnu očekávala, že portugalský HDP letos klesne "jen" o 2,2 procenta. Centrální banka rovněž revidovala svůj odhad loňského poklesu ekonomiky na 1,6 procenta z dříve předpokládaných 1,9 procenta. Důvodem je totiž podpora vyššího než očekávaného exportu.

Nové prognózy pro roky 2011 a 2012 jsou v souladu s posledními vládními předpověďmi a znamenají, že Portugalsko zažívá nejhlubší recesi od jeho chaotického návratu k demokracii v roce 1974. Slabá ekonomika a relativně vysoký dluh donutili zemi loni požádat EU a MMF o finanční pomoc.

Portugalská centrální banka příští rok počítá s růstem ekonomiky na úrovni 0,3 procenta. Vládní prognóza počítá se začátkem zotavování ekonomiky na konci letošního roku a s mírným růstem v roce 2013.

Centrální banka rovněž uvedla, že očekává letos zpomalení růstu vývozu na 4,1 procenta z odhadovaných 7,3 procenta loni. Růst exportu by měl v roce 2013 opět zrychlit na 5,8 procenta. Domácí poptávka by se měla letos propadnout o 6,5 procenta po loňském snížení o 5,2 procenta. Jeho pokles bude podle centrální banky pokračovat i v roce 2013, kdy se počítá se snížením o 1,5 procenta.

Portugalsko se v dubnu 2011 stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Země tak musí v rámci dohody o finanční pomoci v objemu 78 miliard eur (1,9 bilionu Kč) postupně přikročit k výrazným škrtům v rozpočtových výdajích, zvýšit daně ze spotřeby, zreformovat pracovní a právní systém a uskutečnit ambiciózní plán privatizace.

Témata: portugalsko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky