Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komoditní výhled: Zlatí býci sbírají síly, inflace v centru pozornosti

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Zlato má díky geopolitické nejistotě a zvýšené hrozbě korekce u rizikovějších aktiv potenciál pro skutečné dlouhodobé posílení. Všechny komodity nyní v podstatě využívají pozornosti, která se upírá k inflaci s tím, jak současný expanzivní cyklus směřuje ke své závěrečné fázi a roste tlak na ceny. Investoři tlačí komoditní indexy na několikaměsíční maxima, informuje Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank.

Vzhledem k tomu, že surová ropa představuje 39% expozici v indexu S&P GSCI a 15% v BCOM, jakákoli poptávka ze strany investorů do indexů podpořila surovou ropu více, než většinu ostatních komodit. Globální ropný trh v tuto chvíli směřuje ke zdravější rovnováze mezi poptávkou a nabídkou. Tomu již v prosinci 2016 napomohlo zejména rozhodnutí OPEC a Ruska o snížení produkce s cílem zabránit přesycení, které následovalo po rychlém nárůstu produkce zemí mimo sdružení OPEC v letech 2011-2014. Silná poptávka podpořená současným synchronizovaným globálním růstem a několika problémy s dodávkami ropy v posledním čtvrtletí loňského roku pomohly zvýšit cenu výrazně nad úroveň, která byla v této fázi zotavení dříve vnímána jako možná.

Tři otázky určující cenu ropy v roce 2018

Z pohledu Saxo Bank však ještě není hotovo a listopadové rozhodnutí prodloužit původně dohodnuté omezení produkce do konce roku 2018 s možností nové dohody v červnu je nejjasnější známkou výzev, které jsou stále ještě před námi. Vzhledem k tomu, že OPEC a Rusko slíbily, že produkce zůstane omezená, zůstávají tři základní otázky, které budou pravděpodobně určovat cenu ropy v roce 2018:

Reakce produkce na vyšší ceny (minimálně ze strany amerických producentů břidličné ropy), možnost nových problémů s dodávkami a pokračující posilování globální ekonomiky

Očekává se, že další rok silného růstu globální poptávky na úrovni kolem 1,5 milionu barelů denně (prosincový průměrný odhad OPEC, Mezinárodní energetické agentury a EIA) bude zřejmě doprovázen nárůstem dodávek ze zemí mimo sdružení OPEC ve výši 1,4 milionu barelů denně

Pokud dojde k tomuto schodku ve výši 0,1 milionu barelů denně, může dojít ke zpomalení nebo dokonce ke zvratu procesu vyrovnávání

Obnovená geopolitická rizika hlavním zdrojem podpory ceny ropy

Pokud nedojde k vážným geopolitickým problémům, mohlo by rekordní množství ropných dlouhých pozic ve výši 1 mld. barelů držených fondy na začátku roku 2018 představovat výzvu pro současný býčí vývoj trhu. Sezónní zpomalení poptávky ze strany řidičů a rafinerií povede v prvním čtvrtletí k nárůstu zásob. Kromě toho máme obavy z vývoje čínské ekonomiky, která by v roce 2018 mohla způsobit nižší než očekávaný růst poptávky.

Obnovená geopolitická rizika (kterých se ve druhé polovině roku 2017 objevila celá řada) budou pravděpodobně hlavním zdrojem podpory a mohla by narušit naše volání po nižších cenách v první polovině roku 2018. Zejména pokud prezident Trump přidá ke své žádosti, aby jaderná dohoda s Iránem byla přepsána do šesti měsíců, další podmínky.

Inflace klíčovým motorem podpory zlata

Poté, co zlato téměř splnilo naši loňskou předpověď pro konec roku na 1 325 USD/unci si zachováváme býčí pohled i na první měsíce roku 2018. Americká daňová reforma signalizuje další minimum pro zlato a inflace se opět stane klíčovým motorem podpory zlata. Po silném zotavení, je korekce a následné odmítnutí poklesu zřejmě právě tím, co trh potřebuje k vytvoření základů nutných k tomu, aby se cena vytlačila výš ke klíčové oblasti rezistence na 1 375 USD/unci, možná výš.

Náš býčí náhled vychází z víry, že inflace si svým růstem získá více pozornosti, zatímco geopolitická rizika budou i nadále zvýšená, protože trh nemá rád nejistotu, kterou současný nepředvídatelný americký prezident vytváří. Investoři budou pravděpodobně nadále hledat ochranu proti rostoucímu riziku korekce v ostatních třídách aktiv, zejména u akcií a dluhopisů, a možná i u kryptoměn.

Témata:  ekonomika zlato ropa

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy