Ekonomika

Donald Trump

O dovozních clech na auta z EU jsem ještě nerozhodl, vzkázal Trump

Ekonomika

O dovozních clech na auta z Evropské unie (EU) jsem ještě nerozhodl, uvidíme co bude, řekl dnes ve Washingtonu americký prezident Donald Trump. Připomněl, že EU se ke Spojeným státům podle jeho názoru chovala v obchodních záležitostech neférově a že obchodní deficit USA s EU narostl na 181 miliard dolarů (4,2 bilionu Kč).

Ilustrační fotografie

Nižší sociální odvody pro rodiče s více dětmi vláda asi odmítne. Peníze by chyběly v rozpočtu

Ekonomika

Zejména pro rozpočtové důvody kabinet ANO a ČSSD patrně odmítne snahu opozičních lidovců snížit rodinám s více dětmi sociální odvody. Předloha předpokládá, že rodiči dvou a více dětí by odvody klesly ze současných 6,5 procenta až na nulu podle počtu potomků. Vláda k ní pošle zákonodárcům po pondělní schůzi podle podkladů záporné stanovisko.

ČNB, ilustrační fotografie

ČNB dnes zvýšila úrokové sazby, základní stoupla na dvě procenta

Ekonomika

Bankovní rada České národní banky dnes zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na dvě procenta. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová. Jde o první zvýšení sazeb od loňského listopadu. Základní úroková sazba je nyní na nejvyšší hodnotě za posledních deset let.

Ilustrační fotografie

Co to říkají? Byl to šok. Jak Rusko znečistilo ropu za miliardy určenou pro EU

Ekonomika

Byl to klidný velikonoční svátek, když kanceláře velkých ropných firem a rafinerií v Evropě dostaly e-mail v ruštině. "Co to sakra říkají?" vzpomíná jeden manažer na to, jak reagoval, když poslal e-mail do moskevské kanceláře k překladu. A byl to šok. E-mail poslal běloruský státní provozovatel ropovodů Gomeltransněfť. Rafineriím a provozovatelům ropovodů v Polsku, na Ukrajině, v Maďarsku, na Slovensku a v České republice v něm oznámil, že ropa, která k nim směřuje z Ruska ropovodem Družba dlouhým 5500 kilometrů, je silně znečištěna.

Ilustrační fotografie

Jsme za vrcholem, hlásí finanční ředitelé českých firem

Ekonomika

Míra optimismu finančních ředitelů (CFO) českých firem po loňském vrcholu mírně poklesla. Dle jejich předpovědi poroste HDP průměrně o 2,3 % (o 0,2 procentního bodu méně než v roce 2018). Drtivá většina (98 %) se domnívá, že letos opět porostou náklady na zaměstnance. A většina (73 %) finančních ředitelů v Česku připouští, že jejich oddělení je pouze částečně nebo zcela nepřipraveno na implementaci umělé inteligence. To vyplývá z jubilejního 10. ročníku průzkumu mezi finančními řediteli Deloitte CFO Survey 2019.

Andrej Babiš

Babiš připustil zdanění bank, uvažuje i o operátorech

Ekonomika

Premiér Andrej Babiš (ANO) připustil zavedení sektorové daně pro banky, kterou prosazuje koaliční sociální demokracie. Daň by se měla týkat i pojišťoven a Babiš uvažuje také o zahrnutí mobilních operátorů. Řekl to České televizi (ČT). Babiš přitom v polovině dubna uvedl, že o zdanění bank s ČSSD jednat nebude. Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček přivítal, že premiér změnil názor.

Ilustrační foto

Ekonomika

Svět se potácí na prahu ekonomické krize. V Česku si za ni budeme moct sami

Nejen v zahraničí, ale i u nás se stále častěji hovoří o možné ekonomické krizi. Přední světoví experti z oblasti finančnictví a ekonomiky už měsíce varují před recesí, k níž by mohlo dojít v letošním, nejpozději příštím roce, a první signály jsou už nyní pozorovatelné. Česko si však za krizi bude moct s velkou pravděpodobností samo.

Brašnářství

V Česku zanikají tradiční řemesla. V ohrožení jsou brašnáři, v republice jich je pár

Ekonomika

Dráteník, kloboučník, výrobce zápalek nebo kartáčník – to jsou řemesla, která v Česku už neexistují. Podobný osud pravděpodobně čeká brašnáře – generace těch, kteří se vyučili řemeslu, pomalu stárne a mladé lidi obor netáhne. Navíc v Česku chybějí školy, kde by se mladí brašnáři učili. Některé dílny se snaží „vychovat“ si vlastní zaměstnance a obor zachránit.

Ilustrační fotografie

Čína ustupuje od stimulů. Etapa globální paniky je za námi

Ekonomika

V nejbližší době budeme pravděpodobně svědky významné změny trendu na finančních trzích. Ačkoliv je dnes volatilita extrémně nízká, myslíme si, že trhy byly uměle umírněné. Dnes proto nejsou připraveny na změnu makro politiky, ke které dochází v Číně, říká Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank.

Brexit

Brexit už Čechy unavuje, vyjednávání měla být dávno ukončena

Ekonomika

Vyjednávání o odchodu Británie z Evropské unie mělo být podle téměř dvou třetin Čechů už dávno ukončeno. Téma takzvaného brexitu více než polovinu lidí unavuje, a to jak kvůli záplavě mediálních informací, tak kvůli rozvleklosti vyjednávání. Vyplývá to z dubnového průzkumu agentury STEM/MARK. Británie měla původně Evropskou unii opustit 29. března, poté 12. dubna. Nyní je datum stanoveno na 31. října.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Babiš: Kraje dostanou na opravy silnic slíbené čtyři miliardy

Kraje letos dostanou na opravu silnic druhé a třetí třídy slíbené čtyři miliardy korun. Dvě miliardy korun obdrží z českého rozpočtu, druhá polovina půjde z evropských peněz. Dnes se na tom na ranní schůzce shodli premiér Andrej Babiš (ANO), ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Na twitteru to uvedl Babiš.

Poslanecká sněmovna

ODS neprosadila odklad zrušení karenční doby

Ekonomika

Zaměstnanci budou dostávat náhradu mzdy i v prvních třech dnech nemoci s největší pravděpodobností od července, jak již bylo schváleno. Sněmovna dnes zamítla návrh opoziční ODS na odklad zrušení karenční lhůty do doby, než začnou plně fungovat nové elektronické neschopenky. Ministerstvo práce a sociálních věcí slibuje jejich zavedení od ledna. Podle občanských demokratů ale vláda a ministerstvo práce selhaly, když nebyly schopné včas systém e-neschopenek připravit.

Ilustrační fotografie

Akciový výhled: Proč zůstávají evropské akcie pozadu?

Ekonomika

Evropské akcie se globálně opožďují, mají slabé výnosy a nízké zhodnocení. Zároveň se jejich ceny drží výrazně pod cenami amerických titulů. A protože se připravujeme, že brzy skončí období konvergence a rostoucí globalizace, Evropa asi zůstane ještě více pozadu. Co s tím mohou politici dělat?

Čínský miliardář a spoluzakladatel internetové obchodní společnosti Alibaba Jack Ma

Ekonomika

Systém 996: Spoluzakladatel Alibaby podpořil 12hodinovou pracovní dobu

Čínský miliardář a spoluzakladatel internetové obchodní společnosti Alibaba Jack Ma podpořil pracovní dobu, která by trvala 12 hodin a šest dní v týdnů. Systém přezdívaný 996, podle pracovní doby od devíti ráno do devíti večer a šest dní v týdnu, je v poslední době žhavým tématem v čínských médiích, uvedla na svých internetových stránkách BBC.

Ilustrační fotografie

Evropská unie dováží většinu energie ze zahraničí. Jak je na tom Česko?

Ekonomika

Evropská unie pokrývá více než polovinu své energetické spotřeby dovozem. Česká republika je na tom lépe, ale i její závislost na dovozech se prohlubuje a dokonce rychleji, než závislost ostatních členských zemí. Podle Eurostatu záviselo v roce 2000 všech 28 členských zemí na dovozu energií ze 47 % a Česko z 23 %. Od té doby vzrostly celkové unijní dovozy na 54 % a české na 33 procent.

Ilustrační fotografie

Od září bude možné v Moravské Třebové studovat letecké lyceum

Ekonomika

V září bude otevřeno na gymnáziu v Moravské Třebové technické lyceum, které studenty připraví v oboru letectví. Do prvního ročníku podalo přihlášku 30 uchazečů, což je počet studentů v ročníku, informovala ČTK Zuzana Nováková z kanceláře hejtmana Pardubického kraje.

Ilustrační fotografie

Češi jsou požitkáři. Dovolené nebo oběda v restauraci se nevzdají. Ale nakupují ve slevách

Ekonomika

Češi jsou velice spořivý národ. To potvrzuje nejnovější průzkum ING, podle kterého si pravidelně odkládá určité množství peněz 9 z 10 dotázaných. Nejvíce lidí se řadí mezi tzv. přemýšlivé spotřebitele. Nejčastěji jsou schopni ušetřit omezením nákupů nebo alespoň nakupovat ve slevách. Snižují také své výdaje za alkohol, koníčky nebo sladkosti. Neradi se však vzdávají dovolené, každý desátý Čech si na ni dokonce půjčuje. Neodepřou si ji nejčastěji mladí do 29 let.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Digitalizace ve stavebnictví aneb Jak lze nahlížet na komodity?

Digitalizace ve stavebnictví přinese finanční úspory. Podle studie analytické společnosti CEEC Research si to myslí 90 procent zástupců veřejných investorů. Digitalizace metodou BIM (informačního modelu budovy) má být od roku 2022 povinná u všech stavebních zakázek nad 150 milionů korun a projektových prací nad šest milionů korun. K této problematice přikládáme komentář Jana Mrvíka, výkonného ředitele společnosti EDITEL.

Egypt

Češi vymění velikonoční pomlázku za dovolenou v Egyptě

Ekonomika

Během velikonočních svátků zamíří Češi na dovolenou, nejčastěji do Egypta. Tam stráví Velikonoce celkem 29 procent turistů, kteří si zakoupili zájezd u cestovní agentury Invia. Rovných 11 procent cestovatelů si ve svátečním čase užije termální lázně v Maďarsku a 10 procent zvolilo rekreaci v tuzemsku. Zájem je také o lyžování v italských a rakouských Alpách nebo o eurovíkendy v Paříži.

Ilustrační fotografie

Odklad brexitu není pro české firmy dobrá zpráva

Ekonomika

Odklad brexitu není pro české firmy dobrá zpráva, nejistota a odklady zvyšují jejich výdaje. Celkový dopad nákladů podniků na přípravy brexitu činí desítky miliard korun. ČTK to dnes řekla mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Eva Veličková. Často uváděný dopad 55 miliard korun je podle ní optimistický. Česko do Británie vyváží hodně, proto patří mezi členy EU nejvíce ohrožené brexitem, připomněla.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy