České mzdy rostou nejrychleji za poslední dekádu. Co to znamená?

České mzdy rostou nejvíce za poslední dekádu – jejich růst dosáhl v posledním čtvrtletí uplynulého roku 8 %. Je to především důsledek rekordně nízké nezaměstnanosti, která vede k velkému převisu pracovních nabídek na úřadech práce. Neobsazená místa na úřadech práce přesáhla 230 tisíc pracovníků (nejvíce v historii).

Ilustrační fotografie
reklama

Podniky nemohou sehnat především hůře placené pracovníky – montážní a pomocné dělníky ve výrobě nebo řidiče (viz. grafy níže).

img-responsive

Graf | foto: MPSV

Nejrychleji rostou v tuto chvíli mzdy v řadě hůře placených podnikových sektorů (například pohostinství, administrativa), naopak nejpomaleji v sektorech nejlépe placených – IT, Finanční služby.

„Je to ale podle nás dočasný fenomén, který nepovede k výraznějšímu sbližování mezd mezi profesemi. V uplynulé dekádě mzdy v nízko-příjmových sektorech jako “administrativa”, za zbytkem ekonomiky trendově spíše čím dál více zaostávaly,“ říká Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance.


Nedochází podle nás také k výraznějšímu růstu mezd u nízko-příjmových profesí. I když nemáme data za poslední kvartál, doposud platilo, že v nejžádanějších profesích (například pomocní pracovníci ve stavebnictví) nerostly mzdy zdaleka nejrychleji (viz graf níže). I když v tomto roce mohou mzdy nejníže placených profesích zrychlovat více, výraznější pokles pozvolna narůstající příjmové nerovnosti neočekáváme.

Celkově by rychlý růst mezd měl přetrvat i v roce 2018 – odhadujeme tempo 7,5 %. A právě rostoucí mzdy by měly postupně tlačit ČNB k dalšímu utahování měnových podmínek. Počítáme s tím, že centrální banka bude ve zvyšování sazeb o něco agresivnější, než naznačuje její poslední prognóza a může je zvýšit nehledě na současné zpomalení inflace ještě dvakrát (na 1,25 %). To vše ovšem za předpokladu, že nezačne v dohledné době znovu výrazněji posilovat česká koruna.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky