Machinace s pozemky kolem Prahy. Výsledek? ŘSD vyhodilo miliony

Hospodářským novinám (HN) se podařilo zmapovat příběh, stojící za trestním oznámením ministra dopravy Pavla Dobeše včetně jmen lidí a firem, kteří se na podvodech a nevýhodných obchodech s pozemky při stavbě obchvatu Prahy měli podílet. Informují o tom ve čtvrtečním vydání.

660
reklama

V roce 1997 se ŘSD rozhodlo koupit pozemky na trase plánovaného obchvatu metropole v Ruzyni a výpadovky na Karlovy Vary. Se společností Adler Europe podepsalo smlouvu a jako zálohu jí zaplatilo 18,5 milionu korun. Jenže firmě v té době pozemky vůbec nepatřily a sama si je musela nejdřív koupit. Firma je pak státu prodala o 12,5 milionu dráž. A nakonec se zjistilo, že ŘSD tyto pozemky vlastně ani nepotřebuje. "Využili jsme je z pouhé desetiny," potvrdil HN nový šéf ředitelství dálnic René Poruba.

Předloni pak ŘSD část lukrativních pozemků v těsné blízkosti dálnice, které se dají komerčně využít, vyměnilo s podnikatelem Martinem Koberlem. Získalo za ně téměř bezcenné parcely pod dálnicí D5 - v hodnotě 52 korun za metr čtvereční. A navíc od Koberleho ve stejné době nakoupilo sousední pozemky v Ruzyni. Tentokrát už za cenu 3 600 korun za metr čtvereční.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky