Vyjmout z EET podnikatele s ročním obratem do milionu korun? Proč nebudou mít stejné podmínky?

Poslaneckou sněmovnou dnes prošel prvním čtením návrh skupiny opozičních poslanců na plošnou výjimku ze systému elektronické evidence tržeb. Tato výjimka by se měla týkat podnikatelů, kteří mají roční obrat menší než jeden milion korun. Tedy neplátců DPH. Společnost KASAmax, která je už 14 let dodavatelem pokladních systémů, dlouhodobě varuje před plošnými výjimkami z EET. Nesouhlasí proto ani s tímto návrhem.

Placení, tržby, ilustrační foto
reklama

„Elektronická evidence tržeb byla zavedena s jednoznačným cílem, kterým bylo narovnání trhu. Tedy aby měli všichni podnikatelé stejné podmínky. To se také dle našich zkušeností v pohostinství dařilo, navíc nedošlo k naplnění katastrofických scénářů o hromadném krachování restaurací. Už odložení 3. a 4. vlny EET narušilo tento proces narovnávání trhu, protože namísto toho, aby se podmínky všech podnikatelů srovnávaly, tak tu jsou nadále dvě skupiny, tedy ti, co musí se zákona elektronicky evidovat tržby, a ti, kteří nemusí,“ vysvětluje Martin Laštovica, provozní ředitel společnosti KASAmax.

Právě případné přijetí návrhu o vyjmutí neplátců DPH z elektronické evidence tržeb by podle Laštovici ještě více rozdělilo a pokřivilo trh. „Tady se nebavíme o pár desítkách nebo stovkách podnikatelů, ale minimálně o polovině těch, kteří jsou už v EET zapojeni nebo by se měli v budoucnu zapojit. To by nastolilo skutečně nerovné podmínky a EET by prakticky ztratila smysl. Navíc by se tím opět oživily možnosti, jak se placení daní vyhnout. Nikdo neříká, že se tak dělo všude, ale před zavedením EET objektivně fungovaly praktiky, kdy se placení daní v restauracích obcházelo například tím, že se zvlášť fakturovalo na baru, zvlášť v kuchyni, zvlášť na place a podobně. Elektronická evidence tržeb tyto věci odstranila, podobné výjimky je ale znovu vrátí do hry,“ uzavírá Martin Laštovica.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky