Firmy chtějí nabírat a zvyšovat mzdy. Dobrých zaměstnanců je ale málo!

Lidé na svých peněženkách pocítí, že se české ekonomice daří. Většina firem bude letos zvyšovat mzdy a plánuje i nábor nových lidí. Optimistů mezi manažery ale rapidně ubývá. Vyplývá to ze závěrů průzkumu Puls ekonomiky.

Ilustrační fotografie
reklama

Devět z deseti firem chce letos zvýšit mzdy a víc než polovina podniků bude nabírat nové zaměstnance. Ve tříletém horizontu chce další lidi přijmout dokonce 62 % českých firem. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu KPMG Puls ekonomiky, do kterého se zapojilo téměř 700 vysoce postavených manažerek a manažerů. Českou republiku zastupovalo 266 respondentů převážně z řad majitelů firem, generálních ředitelů a finančních ředitelů.

Češi jsou nejvíc negativní v regionu

Čeští šéfové nehledí do letošního roku s velkým optimismem. Jen 29 % dotázaných věří, že se letos ekonomická situace meziročně zlepší. 44 % očekává, že se nezmění a každý čtvrtý se obává, že se proti minulému roku zhorší. Zatímco v roce 2015 byli Češi nejoptimističtější v zemích střední a východní Evropy, letos jsou na opačném konci pomyslného žebříčku optimismu. Propad míry optimismu v Česku je naprosto zásadní, před třemi lety totiž očekávalo zlepšení 57 %, letos již jen 3 %. Proti tomu na Slovensku se situace téměř nezměnila. Stejně tak majitelé českých rodinných firem vidí budoucnost nadále pozitivně.

Kritický trh práce

Negativní výhled může souviset s napjatou situací na trhu práce. Podle 66 % manažerů je to právě kvalifikovaná pracovní síla, co českým podnikům nejvíce pomáhá držet krok s konkurencí. Dobrých zaměstnanců je ale málo a má to dopad na fungování firem. Pro sedm z deseti českých respondentů (72 %) je to s odstupem největší problém, který ohrožuje růst obratu podniků. Právě proto je udržení kvalitních zaměstnanců už tři roky nejvýznamnější oblastí, kterou se vedení firem zabývá. Tvrdí to téměř devět z deseti manažerů. Stejné množství z nich plánuje zvyšovat mzdy, většinou půjde o navýšení do pěti procent. Celých 35 % podniků zvýší mzdy až o deset procent.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky