Nevydávat EET účtenky na platby kartou? To je kočkopes jak Fík

Od 1. března začala platit některá nařízení Ústavního soudu k EET. ÚS nařídil některé úlevy a změny ve vydávání účtenek a jejich odesílání elektronickou cestou na servery finanční správy. Komentář k dané problematice poskytl Jan Mrvík, výkonný ředitel společnosti EDITEL.

Placení, tržby, ilustrační foto
reklama

Změnou rovněž je, že EET se už nevztahuje na platby prováděné kartou jak v kamenných prodejnách, tak přes internet a účtenky už také nemusí obsahovat DIČ.

„Nevydávat EET účtenky na platby kartou? To je kočkopes jak Fík. Uvědomují si politici, kteří si to prosadili u Ústavního soudu, že vrazili klín do něčeho, co funguje a bylo jednoduché? Asi ne. Čím více bude EET složité, tím bude méně přehledné.

Obchodník, který akceptuje karty, je již dnes tak technicky vybaven on-line platebním terminálem, že vyřízení EET účtenky už je zanedbatelné ve vztahu k času i nákladům. Kromě toho praxe a čas, za kterou EET funguje, ukázaly, že zpoždění jsou minimální. Tento argument kritiků EET se tudíž nepotvrdil, stejně jako řada dalších. V dnešní době procento plateb je hodně vysoké, takže do systému EET ubude výrazné množství evidovaných tržeb. Zákazníci platící kartou jsou tedy dnes díky těmto politikům znevýhodněni, protože nedostanou EET účtenku a nemohou se zúčastnit se účtenkové loterie.

Můj pocit, že žijeme v politickém Kocourkově, se tímto opět potvrdil. Politici závidící úspěch druhým. Místo, aby je předčili uvedením ještě více zajímavějšího projektu do praxe, tak raději budou intenzivně pracovat na naboření či finálním zničení projektu již běžícího. Jako memento z nedávné historie připomínám projekt třetího důchodového pilíře. Budiž mu země lehká. “

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky