Češi se obávají další ekonomické krize

Češi se obávají další vlny ekonomické krize a jejích dopadů, ale jako řešení navrhují opatření, která se dotknou pouze některých skupin obyvatel. Vyplývá to z průzkumu výzkumné agentury Médea Research, jehož výsledky v úterý zveřejnila.

reklama

Další vlny ekonomické krize se podle průzkumu obává 83 procent dotázaných. Další ekonomické krize se neobává pouze 11 procent populace nad 18 let.

Pokud by ekonomická krize skutečně nastala, pak je pro občany České republiky jako její řešení, které by pomohlo získat dodatečné příjmy do státního rozpočtu nebo naopak ušetřit jeho výdaje, nejpřijatelnější zavedení vyšší míry zdanění pro nejbohatší osoby a propouštění státních úředníků. Lidé naopak odmítají snižování důchodů. Nejcitlivější jsou lidé na otázku zdanění příjmů. Odmítají také zkrácení pracovního týdne, které by zároveň znamenalo snížení platu.

Obavy z možné ekonomické krize ovlivňují chování lidí. Většina lidí se chystá na horší časy - téměř 60 procent osob nad 18 let si vytváří finanční rezervu z důvodu obav z dalšího ekonomického vývoje.
 
Očekávání ekonomické krize také způsobuje starosti ohledně zaměstnání. Téměř polovina zaměstnanců a podnikatelů se obává ztráty svého zaměstnání.

Průzkum probíhal v období 7. až 13. prosince 2011 formou telefonického dotazování na vzorku 506 respondentů starších 18 let. Ti byli vybráni kombinací náhodného a kvótního výběru, aby byl reprezentativní na populaci ČR z hlediska pohlaví, věkových skupin, vzdělání a regionu.

Témata: krize

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky