Klaus: Lidé jsou na reformy už alergičtí. Udělat je musíme rychle

Řada lidí je právem alergická na zmínku o reformách, přesto se bez dalších zásadních změn Česká republika v roce 2012 neobejde. Ve svém novoročním projevu to v neděli uvedl prezident Václav Klaus, který zdůraznil, že reformy musí být rychlé.

reklama

"Náš úspěch či neúspěch stojí a padá především s výkonem každého z nás a také s fungováním či nefungováním našeho politického, ekonomického a sociálního systému. Ten vyžaduje další reformy," zmínil Klaus. "Vím, že už je na toto slovo spousta lidí alergická – a právem. Mnoho let bylo toto slovo zneužíváno tím, že se o potřebě zásadních změn pouze mluvilo," dodal prezident.
 
Klaus zdůraznil, že "pokud se nechceme dočkat opravdu bolestivých následků, musí se tyto změny provést co nejrychleji". Jako názorný příklad použil státní dluh. "Před deseti lety to bylo 345 miliard korun, dnes je to více než čtyřnásobek," vyčíslil prezident.
 
Podle hlavy státu se musí změnit nejen "detaily toho či onoho zákona o zdravotnictví, školství, penzijním nebo sociálním systému, ale bohužel i celý náš přístup". Prezident připomněl, že stejně tak jako jinde v Evropě, i v Česku lidé přijímají za samozřejmé, že se jejich nároky zvyšují automaticky a bez ohledu na vývoj ekonomiky.
 
"I když to lidé slyší neradi, politici musí občany o nezbytnosti opustit tento pohodlný, ale ničivý typ myšlení, co nejrychleji přesvědčit. Všechno další se od toho odvíjí," zmínil Klaus. Dostal se tak k letošním volbám do krajských zastupitelstev a do Senátu, kde varoval před nezodpovědností kampaní.

"Nedopusťme, aby vyvolaly další předhánění se v lehkomyslných slibech. Předvolební kampaně budou v každém případě významnou informací a pomohou ukázat, kdo a s jakými programy a s jakým stylem politického jednání k voličům přistupuje. Všímejme si toho pozorně," uvedl prezident.
 
Hodnocení politické situace prezident shrnul do konstatování, že "žádné velké politické zvraty nenastaly". Připomněl, že ke slovu se kromě politiků dostali i "nátlakové skupiny" a že méně se dostávali ke slovu "ti méně hlasití¨". Koho tím myslel, ale Klaus nespecifikoval.
 
Prezident podtrhl v novoročním projevu svůj názor, že vstup do České republiky do Evropské unie nenaplnil očekávání. Vytkl EU, že "řešení obřích dluhů některých evropských států se stále jen odsouvá do neurčita" a nevyloučil návrat recese do Evropy. Připustil, že něco takového by zasáhlo i Česko, zároveň by se v této prognóze ale podle svých slov rád mýlil.
 
Ekonomickou situaci v České republice prezident označil za stabilní. "Není fráze říci, že v naší zemi žije spousta pilných, nadaných a pracovitých lidí. Právě tito lidé jsou zárukou naší budoucnosti. Dejme jim šanci a buďme jako oni. Jedině tak bude celý rok 2012 rokem dobrým a úspěšným," uzavřel prezident.
 
Hlava státu ve své řeči připomněla také předvánoční úmrtí prvního prezidenta ČR Václava Havla. Všem lidem pak Klaus popřál, aby se jim vyhýbaly nemoci a nezdary.
 
Pro Václava Klause byl letošní novoroční projev předposledním v jeho funkčním období.

Témata: klaus, václav

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky