Od nového roku vše zdraží. Za co si připlatíme?

Češi si od nového roku sáhnou hlouběji do peněženek. Od začátku ledna se posouvá snížená sazba DPH z 10 na 14 procent.

660
reklama

Nárůst snížené sazby DPH bude znamenat dražší potraviny, léky, dětské pleny, tiskoviny, dopravu, ale i nákup nových bytů. Návrh původně odmítl Senát ovládaný sociálními demokraty, vládní koalice ale navzdory obstrukcím opozice jeho nesouhlas přehlasovala.

Dodatečné daňové výnosy mají posílit rezervní fond určený na důchodovou reformu. Zatímco dosud měl být účet plněný hypotetickým přebytkem mezi vyplacenými důchody a vybranými příjmy z důchodového pojištění, nově sem má jít 7,2 procenta příjmů z DPH připadající na státní rozpočet. Při očekávaných daňových příjmech v roce 2012 by do rezervy mohlo jít zhruba 15 miliard korun.

Daňové změny kalkulují také s přerozdělením peněz vybraných na DPH mezi stát, obce a kraje. Zatímco počínaje příštím rokem se má poměr vychýlit mírně ve státní prospěch, podíl pro samosprávy se sníží.
Úprava výše DPH nemusí být definitivní. Premiér Petr Nečas (ODS) ve shodě s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) dlouhodobě koketují s myšlenkou co nejrychleji sjednotit DPH na úrovni 19 procent. Změna této nepřímé daně je možná se začátkem každého čtvrtletí, tedy například od dubna 2012. Proti vyšší daňové sazbě, která by měla výjimku jen pro knihy, léky a tiskoviny, ale zatím stále vystupují vládní Věci veřejné.

"Chtěl bych zdůraznit, že vedle sjednocení sazeb DPH, ke kterému dojde v roce 2013, se mění také rozpočtové určení takto vybraných daní a zavádí se také kompenzace na dani z příjmu," řekl k novele už dříve premiér Nečas.

Zvyšování daní plánuje vláda vybraným skupinám obyvatel, zejména rodinám s dětmi, částečně kompenzovat. Nárok na daňové zvýhodnění se rodiči na vyživované dítě v jeho domácnosti zvýší z 11 604 korun o 1 800 korun za rok, tedy o 150 korun měsíčně. Strop pro související daňový bonus má vzrůst o 8 100 korun z 52 200 na 60 300 korun.

"Předpokládáme dopad na čtyřčlennou rodinu podle struktury spotřeby mezi 300 a 500 korunami měsíčně. Dvě děti jsou 300 korun, takže je to velmi významná kompenzace," doplnil Kalousek.
Zatímco sbližování sazeb DPH má příští rok státu přinést podle odhadu ministerstva financí 21,3 miliardy korun, o rok později to už bude 22,5 miliardy korun navíc. Kompenzace pro fyzické osoby mají být naopak rozpočtovou ztrátou ve výši 3,4 miliardy korun ročně.

Snížená sazba DPH v současnosti platí pro potraviny včetně nápojů, krmiva pro zvířata, léky, dětské pleny a autosedačky, knihy, noviny a časopisy i nové byty. Méně jsou dosud daněné také pomůcky pro zdravotně postižené. Desetiprocentní daň zatím stát vybírá také z dopravy, ubytovacích služeb i sociální a zdravotní péče, pokud není od daně úplně osvobozena. Do nižší sazby DPH patří rovněž služby posiloven, provozování solných jeskyní nebo pohřební služby.

Základní sazba DPH je nyní 20 procent a na stejné úrovni by měla zůstat i v roce 2012.

Témata: dph

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky